Banány vydrží neuvěřitelně dlouho, když je zabalíte do alobalu

Banány jsou nejoblíbenější ovoce na světě. Lidé je kupují po kilech a děti je milují. Důležité je, abyste jim prodloužili trvanlivost. Jeden den je koupíte zelené a druhý den jsou téměř hnědé. To se vám snadno stane, a to hlavně během letních měsíců. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který prodlouží trvanlivost banánů až na 10 dnů. Tohle jednoduše musíte vyzkoušet, abyste ušetřili peníze.

Pomalejší dozrávání prodlouží životnost

Důležité je, abyste zpomalili proces dozrávání banánů. Každé ovoce uvolňuje ethylen, který napomáhá k rychlejšímu zrání. Jakmile dáte banány blízko dalšího ovoce, proces to rychle urychlí. Proto byste je měli vždy skladovat odděleně od dalších druhů ovoce, včetně jablek nebo hrušek. Na druhou stranu k nim můžete dát rajčata, když potřebujete, aby rychleji dozrála.

Banány nikdy nedávejte do mísy

Už jste někdy viděli stojánek na banány? Není to jen estetický kousek do kuchyně. Jde o velmi praktického pomocníka. Jakmile budou banány ve vzduchu, budou pomaleji zrát. Právě z tohoto důvodu byste je neměli dávat do mísy nebo je zavírat do skříňky. Ethylen se kolem nich bude shlukovat a banány dozrají mnohem rychleji.

Čtěte také: Jak se vyhnout zbytečné spotřebě elektřiny? Co udělat, aby jste snížili spotřebu? Stačí jednoduché pravidlo, které vám ušetří tisíce ročně!

Alobal je šikovný pomocník

Tento trik možná znáte. Po příchodu z obchodu vezměte alobal a obalte část banánů, která je spojuje v jeden trs. Použít můžete také potravinářskou fólii. Nemusíte balit ani celý trs. Mnohem lepší je, když banány oddělíte a obalíte jednotlivé konce do alobalu. Je to možná trochu pracné, ale hodně to prodlouží dobu, po kterou si můžete banány vychutnávat. A nebudete je muset zbytečně vyhazovat.

shutterstock.com

Vyzkoušejte japonský trik

S tímto trikem přišli Japonci. Můžete si doma vyzkoušet tento trik. Nechte pár banánů v trsu a další kousky oddělte a zabalte do alobalu. Uvidíte, že zůstanou nádherně čerstvé po řadu dní. A až začnou banány tmavnout, nemusíte je hned vyhodit. Zkuste z nich připravit banánový chlebíček nebo banánové muffiny. Krásně je tak spotřebujete, ale stejně byste se měli snažit, aby vydrželi co nejdéle.