David Hampl
10 června, 2019

Co dělá hospodyňku skutečnou hospodyňkou? Přeci když umí udělat domácí knedlíčky do polévky. Běžnou variantou, kterou známe všichni, jsou samozřejmě knedlíčky játrové, ale mnoho lidí je nemá rádo a jejich příprava je navíc docela náročná. Jarní polévku nebo silný vývar ale skvěle ozvláštní domácí knedlíčky ze starého pečiva, které máte hotovy během pár minut a budete se po nich olizovat až za ušima.

Recept je velmi jednoduchý a výsledek vás ohromí. Polévka bude hned jiná a originální a vy si jistě vysloužíte nejednu pochvalu od vaší rodiny nebo přátel, které pozvete na oběd.

Snadný postup, skvělý výsledek

Na přípravu těchto chutných knedlíčků budete potřebovat následující ingredience:

  • 6 starých housek namočených ve vodě
  • 2 jemně nasekané cibule
  • sádlo, petrželku, sůl, pepř, koření
  • 6 vajec

Vypadá to zatím docela snadně, že? A taky že je!

Všechny suroviny nyní jen smíchejte v míse. Vodu z housek samozřejmě slijte, měly by zůstat jen vlhké. Vejce vyšlehejte, přidejte housky, nakrájenou cibuli a poté přidávejte zbytek dle chuti. Sádlo slouží pouze k tomu, aby směs lépe držela pohromadě, takže s ním šetřete, aby nebyly knedlíčky moc mastné. Ochuťte solí, pepřem, petrželkou a případně i jiným kořením, které máte rádi. Může to být třeba majoránka nebo oregano.

Z knedlíčků můžete tvarovat malé kuličky, které vaříte rovnou v polévce do změknutí. Je však také možné postupovat jinak. Těsto si rozdělte na několik menších částí a z každé utvořte váleček, který zamotáte do potravinové fólie. Takto poté vaříte vcelku a po vytažení necháte chvíli vychladnout. Poté váleček rozbalíte a krájíte na mešní kousky, které rovnou dáváte do polévky. Je jen na vás, jaký způsob zvolíte, výsledek bude vždy perfektní.

Tajemství úspěchu

Tajemství úspěchu tkví v jednoduchosti. Není potřeba to přehánět s různými ingrediencemi a zvláštními druhy koření. Stačí obyčejné chutě, které se krásně propojí a splynou a výsledek bude dokonalý. Velkou výhodou také je, že tak můžete zužitkovat staré pečivo, které byste jinak museli vyhodit. Takto si z něj vyrobíte chutné knedlíčky do polévky a nikdo nepozná, že jsou ze starého pečiva.

Důležité také je vařit knedlíčky přímo ve vývaru nebo hotové polévce. Tak krásně přejmou i chutě polévky a budou chutnat ještě lépe. Je ale nutné s tím počítat při přípravě samotné polévky. Víte-li, že budete v polévce ještě minimálně deset minut vařit knedlíčky, započítejte to do celkové doby přípravy. V opačném případě by se snadno mohlo stát, že zelenina v polévce bude rozvařená a ztratí barvu i chuť. Jinak je ale příprava velice snadná a vy budete za hvězdu kuchyně. Domácí knedlíčky už dnes jen tak někdo nedělá, a přitom vidíte, že to není žádná věda. Stačí pár minut navíc v kuchyni a výsledek je ohromující.

Sdílejte článek