Běžné kuřecí řízky jistě znáte. Máte už jich dost a chcete vyzkoušet něco nového? Na této inovaci si pochutná celá vaše rodina. Jak se dá klasické kuřecí maso připravit jinak? Poradí vám tento recept!

Zažíváme to téměř všichni. Když přijdeme odpoledne či navečer domů, jsme po celém dni v práci většinou tak unavení, že se nám do žádných dalších aktivit příliš nechce. Přemýšlíme tedy, co nenáročného si  připravit k večeři. Pokud je to i váš případ, čtěte dále a vyzkoušejte náš recept na originální kuřecí řízky. Slibujeme, že vaše večeře bude velmi chutná a navíc i zdravá. Jen pro zajímavost můžeme uvést, že tradiční recept na přípravu řízků pochází již z dob Rakouska-Uherska.

Co budeme potřebovat?

Řízky, ať už vepřové nebo kuřecí, patří ke klasickým jídlům české kuchyně a asi nenajdeme člověka, kterému by nechutnaly. Většina z nás připravuje řízky tradičním způsobem, který se v rodinách předává z generace na generaci, tedy obalením masa v trojobalu neboli v mouce, vejcích a strouhance. My vám ale dneska přinášíme trochu jiný způsob na přípravu kuřecích řízků, který je velmi jednoduchý a navíc se vám díky němu nestane, že byste měli vaše prsty v ingrediencích obalené víc než vlastní řízky.

Na přípravu naší lahodné a snadné večeře budeme potřebovat čtyři kusy kuřecích prsou, 50 gramů majonézy, 40 gramů tekutého medu, 30 gramů hořčice, tři až čtyři stroužky česneku, 30 mililitrů slunečnicového oleje, sladkou mletou červenou papriku, mletý pepř a sůl dle chuti.

Čtěte také: V misce jsem smíchala jen 3 suroviny a vznikl ten nejlepší dezert pod sluncem, který milují hlavně ti nejmenší!

Jak si připravit marinádu?

Nejprve si připravíme marinádu, do které následně kuřecí maso naložíme. Nakládání do nejrůznějších marinád je v současnosti velmi oblíbeným způsobem přípravy masa. Marináda totiž napomůže k rozpadu vazeb mezi bílkovinami v masu, a to se tak následně stane měkčím a šťavnatějším.

Příprava naší marinády je velmi snadná. Ve větší míse jednoduše smícháme hořčici, slunečnicový olej, majonézu, med a prolisované stroužky česneku. Vzniklou směs důkladně promícháme a na závěr přidáme koření, tedy červenou papriku, pepř a sůl. Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete do marinády přidat i trochu chilli či pálivé papriky.

Jak si připravit kuřecí maso?

Následně necháme marinádu chvíli odležet, aby do sebe jednotlivé ingredience ještě lépe pronikly a mezitím si připravíme maso. Nejprve samozřejmě maso omyjeme ve studené vodě a následně důkladně osušíme, například papírovými utěrkami či ubrousky. Takto osušené maso nakrájíme na tenké plátky, které následně přikryjeme igelitovým sáčkem nebo potravinovou fólií, a přes ně maso naklepeme. Igelitový sáček či fólie ochrání křehké kuřecí maso, a při klepání tak nedojde k jeho potrhání.

Řízky připravujeme v troubě, nikoli na pánvi

Dalším krokem je již jen vložení takto připravených plátků kuřecího masa do pekáče a jejich zalití marinádou. Řízky necháme ponořené v marinádě alespoň po dobu jedné, lépe však dvou hodin. Obecně se doporučuje maso s marinádou uložit do chladničky, aby při pokojové teplotě nedocházelo k množení případných bakterií. Po uplynutí této doby namarinované maso z pekáče vyjmeme a dáme na plech, který jsme předtím vyložili pečícím papírem. Posledním krokem je přelití řízků zbylou marinádou a vložení plechu do trouby předehřáté na sto osmdesát stupňů. V troubě takto pečeme přibližně po dobu čtyřiceti minut.

Příprava řízků v troubě má hned několik výhod. Oproti klasickým smaženým řízkům jsou samozřejmě řízky pečené v troubě zdravější, lehčeji stravitelné a také méně kalorické. Pečení v troubě oproti smažení na oleji v pánvi totiž nepřidává řízkům žádné dodatečné látky z použitého oleje. Navíc při pečení v troubě nemusíte strávit dlouhé minuty „stáním u plotny“. Během pečení tak můžete například relaxovat či se dívat na televizi, číst si a podobně, což při smažení nelze. Naše řízky připravené v troubě doporučujeme podávat s bramborami a v létě například s čerstvým zeleninovým salátem.