David Hampl
3 prosince, 2018

Klasický bramborák je u nás velmi populárním jídlem. Najdete ho různě na stáních, stejně jako si ho můžete dopřávat také doma. Nutno ale říci, že vzhledem k jeho oblibě již může docházet k tomu, že jich mají lidé takzvaně dost. Pokud se mezi ně řadíte, je čas na změnu. Zkuste svůj jídelníček obohatit novinkou, kterou jsou bramboráky ve strouhance plněné sýrem. Ty lehce vycházejí z klasiky, ale zároveň vám mohou nabídnout mnohem zajímavější chuť.

Co si připravit?

Kdybychom se měli podívat na ingredience, které jsou nutné ke klasickému bramboráku, bude každý jistě velmi dobře vědět, bez čeho se neobejde. Tyto bramboráky ve strouhance plněné sýrem jsou však přece jenom něčím jiné. A tak je na místě podívat se na kompletní soupis surovin, bez kterých se v receptu nelze obejít:

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 150 gramů strouhanky
  • 100 gramů strouhaného sýra
  • 5 stroužků česneku
  • Sůl
  • Olej

Brambory je třeba uvařit

Klasický bramborák je typický tím, že se připravuje ze syrových brambor. Tento recept na bramboráky ve strouhance plněné sýrem je však jiný, jelikož zde je nutné si připravit brambory vařené. Základem je tedy brambory nejprve oloupat, potom je ve slané vodě uvařit a následně je třeba počkat na vychladnutí a poté je nastrouhat, stejně jako je tomu u klasického receptu.

Připravte těsto na bramboráky

Jakmile máte brambory nastrouhané, již můžete postupovat tak, jak si pamatujte. Základem je těsto na bramboráky. Do něho samozřejmě patří vejce, stejně jako do něho patří také česnek. Důležité je zpracovat z něho hmotu, která bude velmi dobře držet pohromadě. Když se objeví přebytečná voda, vylejte ji a v případě potřeby do těsta přidejte trochu mouky.

Vytvořte bramboráky

Nyní si vezměte vždy kousek těsta, ze kterého se budete snažit vytvořit placku. Jakmile ji máte, dáte do jejího středu trochu sýra. Následně ji zabalíte. Ideálně tak, že ji přehnete a zajistíte, že budou pevně držet okraje. Takto postupujete u všech jednotlivých bramboráků. A jelikož se jedná o bramboráky ve strouhance plněné sýrem, nezapomínejte na poslední fázi postupu. Je třeba obalit dané těstíčko ve strouhance. Díky tomu, že bude lehce lepit to půjde velmi jednoduše.

Přípravou je klasické smažení

Jak probíhá samotná tepelná úprava? Tady už není nutné hledat jakékoliv složitosti, jelikož jak asi sami velmi dobře tušíte, tím správným postupem je smažení. Základem je rozehřát pánev, na ni nalít dostatečné množství oleje a potom se už můžete jednoduše pustit do práce. Smažte dozlatova. Cílem by měla být křupavá strouhanka a také to, že bude sýr uvnitř dokonale rozteklý.

Sdílejte článek