Božský recept na jahodový sirup mé babičky, který je nejen chutný, ale také zdravý: Děti už ten kupovaný nechtějí

Urodilo se vám příliš jahod a nevíte, zda z přebytků vyrobit další šťávu, marmeládu nebo domácí zmrzlinu? Přinášíme zajímavější tip, jak zužitkovat přebytek slaďoučkého ovoce. Vyrobte si jahodové víno podle receptu našich babiček! Říkáte, že jste ještě nikdy jahodové víno nepili? O důvod víc, proč tento recept musíte letos vyzkoušet. Na ochutnávku svého díla si ale budete muset rok počkat, na druhé straně garantujeme, že se čekání vyplatí!

Co budete potřebovat

Výroba jahodového vína je nadmíru snadná, není potřeba složitých přístrojů ani neobvyklých přísad. Fermentační proces navíc proběhne sám bez vašeho přičinění. Takže pusťte se do toho!

Pro výrobu jahodového vína budete potřebovat:

Čtěte také: Dejte na rady odborníků a dejte si každý den hned po probuzení plnou sklenici čisté vody. Budete zírat, jaké změny to s vaším tělem za pár dní dokáže udělat. Jaké jsou účinky něčeho tak obyčejného, jako je voda?

  • 3 kg umytých a nakrájených jahod
  • 7,2 litru převařené vody
  • šťávu z 1 citronu
  • 2,1 kg cukru
  • volitelně 2 lžičky vinných kvasnic
  • gázu
  • velkou skleněnou nádobu nebo demižon

Příprava

Připravené a omyté jahody rozdrťte ve velkém hrnci.

Přelijte je převařenou horkou vodou, poté přidejte citronovou šťávu a rychle míchejte asi 2 minuty.

V případě, že chcete přidat vinné kvasnice, budete muset počkat, až směs vychladne na 30 stupňů. Vinné kvasnice napomohou kvašení, ale i samotné jahody zvládnou proces samy. Kdo však přirozeným procesům nedůvěřuje, přidá 2 lžičky vinných kvasnic právě v této fázi.

Zakryjte čistou plátěnou tkaninou a uložte na temné a chladné místo.

Míchejte jednou denně po dobu jednoho týdne.

Po týdnu směs odfiltrujte přes dvouvrstvou gázu do velké čiré skleněné nádoby.

Zbylou jahodovou pastu můžete vyhodit a hrnec umýt.

Do vyfiltrované šťávy přidejte cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

Nalijte šťávu zpět do umytého hrnce, ve kterém směs zrála první týden. Nechte ji zrát další týden, denně pořádně promíchávejte.

Po druhém týdnu přelijte šťávu do větší láhve a volně ji uzavřete korkovou zátkou. Skleněná láhev (příp. demižon) musí být perfektně čistá, není od věci jí také odsířit.

Nechte láhev ležet na tmavém a chladném místě po dobu 3 měsíců.

Když je víno čiré, již nefermentuje (tento proces se vyznačuje bubláním), nalijte jej do čistých lahví na víno.

Uzavřete je korkovou zátkou a nechte víno zrát nejméně jeden rok před samotnou konzumací.

A za rok na zdraví!