David Hampl
19 března, 2020

Bramborové knedlíky jsou oblíbenou přílohou k pečenému masu, ale také jako samostatný pokrm. Mnoho kuchařek se jich ale bojí a raději vsázejí na ty kupované, ačkoliv k tomu není jediný důvod. Jejich výroba totiž není nijak obtížná a zvládne ji i začátečník. Pojďte to zkusit a uvidíte sami. Kupované bramborové knedlíky už nikdy chtít nebudete.

Bramborové knedlíky mezi mladými kuchařkami nemají nejlepší pověst. Možná i proto, že jimi byly v mládí strašeny od své maminky či babičky, ale přitom velkým neprávem. Jediné, co je potřeba mít navíc, je lis na brambory, ale v dnešní době si můžeme poradit i kuchyňským robotem. Zásadní je rozbít uvařené brambory na padrť. Je jedno jak. Zbytek už je hračka. Zkrátka to nejde nijak zkazit.

Na základní recept potřebujeme:

  • 1 kg brambor
  • trocha bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl a pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • 500 g tvarohu
  • 2 cibule

Na výrobu nemusíte mít vyšší dívčí

Brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Poté slijte a nechte vychladnout. Zchladlé brambory rozmačkejte lisem na hladké bramborové těsto.

To vložte do mísy, rozdělte na čtyři části a jednu z nich vyndejte ven. Prostor po chybějící čtvrtině doplňte bramborovým škrobem. Pak přidejte i poslední čtvrtinu bramborového těsta spolu s vejcem, solí, pepřem a kurkumou a vše zpracujte do jednolité homogenní hmoty, která bude držet tvar.

Z těsta pak vytvarujte knedlíky podle vlastních preferencí – mohou to být malé kuličky, větší koule nebo válečky. Než začnete tvarovat, postavte si na kamna velký hrnec plný vody a přiveďte k varu. Po vytvarování knedlíků je opatrně vložte do vroucí vody a vařte zhruba 2 minuty, respektive do té doby, než vyplavou na povrch. V tu chvíli jsou hotové.

Knedlíky můžete podávat dozdobené tvarohem a na másle smaženou cibulkou. Nebo se zelím a cibulkou smaženou s uzeným masem. Uzené maso můžete také naplnit dovnitř do knedlíků. Lze je připravit i na sladko jako bramborové šišky s mákem či praženou sladkou strouhankou. Záleží jen na vaší chuti.

Sdílejte článek