Brambory s houbami z trouby: ideální letní recept, který ocení celá rodina

Smažené nebo pečené? V mnohých rodinách nedají na pánvičku dopustit, ale ruku na srdce, teď doslova, smažené pokrmy nejsou příliš zdravé. Obsahují tuky, které vedou k nadváze a zbytečně zatěžují srdce a kardiovaskulární systém. Mnohem zdravější jsou jídla pečená v troubě, které chutnají výtečně, k tomu se snadno připravují. Skvělým tipem na letní večeři jsou pak brambory s nasbíranými houbami z jednoho pekáče.

Reklama

Ingredience

Co budete na přípravu tohoto jídla, které dobře poslouží i pro postní dny, potřebovat? Připravte si:

  • brambory – 1 kg
  • čerstvé houby – 400 g
  • česnek – 3-4 stroužky
  • mrkev – 1 ks
  • čerstvý kopr (příp. sušený) – 1 svazek (1 lžíce)
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • další oblíbené koření – dle chuti
  • jakýkoliv druh masa, pokud chcete mít masitý pokrm.
https://www.babcineprzepisy.pl/

Způsob přípravy

Recept z raných brambor a čerstvých hub ocení dospělí, vegetariáni i děti. A čím začít? Rozhodně bramborami, které se musí dobře omýt, oškrábat pomocí škrabky a nakrájet na čtvrtky. Můžete použít i malé hlízy brambor, v tom případě je nemusíte ani škrábat, stačí je omýt dokonale kartáčkem a rozpůlit, nejmenší nechat v celku.

Čerstvě nasbírané houby očistěte od hlíny a rostlinných zbytků, omyjte je v cedníku, vodu pořádně vyklepejte a nakrájejte na menší kousky nebo na plátky. Z mrkve odstraňte hlínu, omyjte a oškrábejte pomocí škrabky nebo nože, nakrájejte na tenčí plátky. Mrkev můžete případně nastrouhat nahrubo, ale plátky by se měly propéct bez obav.

Reklama

Čerstvý kopr omyjte pod tekoucí vodou a nasekejte nožem. Poté všechny připravené ingredience vložte do hluboké mísy a smíchejte, osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření. Zakapejte rostlinným olejem, opět promíchejte a dejte stranou na 30 minut. Z misky přesuňte obsah do zapékací misky a vložte do předehřáté trouby na 200 °C asi na 60 minut. Prvních 45 minut můžete péct přikryté pod alobalem, poté folii odstraňte a nechte dojít do zlatova.

Zdroj: babcineprzepisy.pl 

Reklama