Broskve jsem nejdříve nařezala a vložila je do ledové vody. Potom jsem tento trik poradila sousedce a ta si ho nemůže vynachválit!

Pravděpodobně i Vy patříte k těm hospodyňkám, které broskve na zimu zavařují a během studených měsíců je pak přidáváte do koláčů, nebo jíte jako kompot k nedělnímu obědu. Je čas naučit se, jak sezónnímu ovoci ponechat jeho hodnotu a přestat jíst sladké a zakonzervované ovoce, když ho můžete mít v poměrně čerstvé formě.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Broskve jsou přesně tím sezónním ovocem, které snese mráz. Pokud si je totiž zamrazíte, po rozmrazení z nich můžete kutit fantastické dezerty, koláčky a jiné pamlsky, nebo si na nich jednoduše pochutnat jen tak, protože se to může. Pokud dokážeme zamrazit maliny, jahody nebo rybíz, připravte se na to, že to půjde i s broskvemi.

Nestandardní metoda

Aby zralé broskve neztratily nic ze své kvality, musíte dodržet jistý postup, který je před zmrazováním nezbytný. V první řadě by broskve jdoucí do mrazničky neměly být ani příliš měkké, ani příliš tvrdé. Mrazit byste měli přesně ty kousky ovoce, které jsou „tak akorát“.

Čtěte také: Češi Pozor: Máte tuto pomazánku doma? Okamžitě jí vyhoďte, může být nebezpečná!

Pokud máte rané odrůdy, víte, že jsou velmi šťavnaté a měkké, špatně se oddělují od pecky a rychle se z nich udělá kaše. Zamrazit je můžete, ale po rozmrazení mohou být mírně hořčí.

Střední třída broskví je na zmrazování ideální. Její plody jsou středně měkké, méně šťavnaté a snadno se oddělují od pecky.

Tzv. Americké broskve se od běžných liší vysokým obsahem cukru a oddělit je od pecky také není náročné. I tyto broskve můžete klidně zamrazit.

Broskve „albertky“ lze mrazit bez jakýchkoliv obav. No dříve, než se do toho pustíte, všechny tyto odrůdy musí projít procesem odstranění slupky.

Dodržet postup před zamrazením je velmi důležité, aby si broskve zachovaly svou kvalitu. Nesnažte se proto něco obejít, jinak se Vám to může vymstít. Jako první si dejte do hrnce vařit studenou vodu. Mezitím si nožíkem udělejte do jednotlivých kousků broskví zářezy ve tvaru písmene „X“.

Když voda vře, vhoďte tam ovoce a nechte ho tam obvařit 30 sekund. Potom broskve vyjměte a vhoďte je do hrnce se studenou vodou. Odstraňte slupku a broskve nakrájejte na plátky.

Broskve napěchujeme na plech vyložený pečícím papírem a naskládáme plátky ovoce tak, aby se navzájem nedotýkaly. Překryjemr je potravinovou fólií a na noc je dáme do mrazáku. Na druhý den plech z mrazničky vyjmeme a broskve uložíme do jedné uzavíratelné nádoby. Takto mohou přečkat i rok.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Chcete broskve použít a rozmrazit, nemusíte dělat nic výjimečného. Jednoduše je nechte rozpustit při pokojové teplotě, nebo pomaleji v chladničce.

Vyzkoušíte? My určitě ano!