David Hampl
3 dubna, 2019

Nikoho z vás jistě nedokáže překvapit, že největšími strávníky na poli sladkých dezertů jsou jednoznačně ti nejmenší. Kdyby vše bylo jen na dětech, mohly by mít celý jídelníček sestavený pouze ze sladkostí. Naštěstí jsou rodiče v tomto směru neoblomní, i když jim rádi dopřejí nějakou laskominu alespoň jednou za čas. Pokud vám dochází inspirace, jakou buchtu, koláč nebo bábovku máte připravit příště, je pro vás tento článek tím pravým!

Budete překvapeni, jak jednoduchý a zároveň vynikající dezert se dá připravit za pomocí Granka. Uvidíte, že první ochutnávky zapříčiní, že jej nakonec začnete svým ratolestem (a určitě i sobě) připravovat pravidelně. Pokud vás Granko koláč na první pohled zaujal, rozhodně nikam neodcházejte a směle pokračujte ve čtení k následujícím řádkům.

Jaké suroviny budou ke zhotoven Granko koláče zapotřebí?

K přípravě Granko koláče nebudete muset objet všechny obchody v okolí ve snaze najít ingredience, které potřebujete. Koláč se totiž skládá z naprosto běžných surovin, jež e vyskytují snad ve všech domácnostech pravidelně, takže ani u vás tomu jistě nebude jinak.

V prvé řadě projděte své zásoby a připravte si pět středně velkých vajec, jeden hrnek Granka, jeden hrnek práškového cukru, jeden hrnek rostlinného oleje, jeden hrnek polohrubé mouky a jeden kypřící prášek. Z těchto surovin si připravíte těsto. Dále budete potřebovat ještě kakao, džem, půl hrnku silné instantní kávy, 250 g smetany ke šlehání a 200 g čokolády na vaření.

Postup přípravy Granko koláče krok za krokem

Všechny přísady určené k vytvoření těsta smícháme dohromady. Tento úkon můžete provést ručně, ale daleko lepší efekt vám přinese práce s mixérem, protože se suroviny podstatně kvalitněji spojí. Až budeme mít všechno pečlivě promíchané, tak těsto jednoduše rozprostřete po plechu na pečení. Pod dezert je vhodné umístit pečící papír, aby se vám nepřipekl k plechu. Na výsledné chuti bude tento krok bezesporu také znát.

Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C a poté nechte koláč péct po dobu přibližně dvaceti minut. Když je těsto upečené, vyjměte jej z trouby a nechte vychladit. Když je základ koláče dostatečně vychladlý, pokapejte jej silnou instantní kávou a kakaem. Následně dílo potřete vrstvou džemu.

Nyní si můžete připravit polevu, která se skládá ze smetany ke šlehání a čokolády. Tyto dvě suroviny vložte do rendlíku a nechejte je na mírném ohni svařit. Ještě za tepla směs vylijte na těsto a rozetřete ji po celém jeho povrchu. Granko koláč můžete začít konzumovat v podstatě okamžitě, nicméně je daleko chutnější až poté, co jej necháte několik hodin chladit v ledničce. Velice jednoduchý způsob vedoucí k vytvoření skvělého dezertu, co říkáte?

Rady a triky, které určitě oceníte

Pokud vy i vaši děti milujete Granko a celkově čokoládovou příchuť, určitě ničemu neublíží, když do koláče nasypete ještě o půl hrnku Granka více. To samé platí i pro čokoládu, která je vaří společně se smetanou a tvoří horní vrstvu dezertu. Zajisté vám nemusíme dlouze vysvětlovat, že všechny suroviny podléhající zkáze je potřeba před začátkem práce důkladně zkontrolovat, aby se výsledek díky zkažené přísadě neznehodnotil.

Granko koláč se hodí naprosto ke všem příležitostem, které vás jen napadnou. Jeho lahodnou a šťavnatou chuť ocení jak děti, tak dospělí. Úspěch tedy máte zaručený při jakékoli společenské akci, kterou naplánujete. Chlazený koláč zejména v parných letních dnech dokonale osvěží a v kombinaci s ledovou kávou si na něm můžete pochutnat během sledování oblíbeného pořadu v televizi nebo večerního posezení na terase, když slunce pomalu začíná zapadat za obzor.

Dezert, který okouzlí nejen svou chutí

Po přečtení seznamu surovin, ze kterých se dezert skládá, si jistě každý z vás dokáže spočítat, že jeho příprava vás rozhodně nijak finančně nezatíží. S ohlédnutím na to, jakých cen dnech mohou kupované dezerty dosahovat, je to jistě příjemná změna. Navíc nám bezesporu dáte za pravdu, že každá domácí pochoutka chutná podstatně lépe už jen proto, že přesně víte, co jste do ní vložili. Nemusíte se tak obávat žádných přídavných látek, které ve výsledku nejsou pro člověka příliš zdravé.

Určitě tento recept neváhejte v nejbližší době vyzkoušet a pokud s ním budete spokojeni (nic jiného vlastně ani neočekáváme), rozhodně si jej nenechávejte jenom pro sebe. Sdílejte tento článek mezi své známé, přátele i rodinu, protože i oni si zaslouží mít možnost upéct skvělou pochoutku, která stojí zanedbatelné peníze a postup přípravy je tak jednoduchý, že jej zvládne provést naprosto každý. Dokonce i člověk, který se až do teď kuchyni obloukem vyhýbal!

Sdílejte článek