David Hampl
3 dubna, 2019

Téměř každý člověk si jednou za čas rád dopřeje něco sladkého. Ačkoli po většinu roku přemýšlíme tak drastickými dietami a intenzivními návštěvami posilovny, nemůžeme si jednoduše jednou za čas nějaký ten dezert odpustit. Určitě nám také dáte za pravdu, že nejlépe chutnají takové sladkosti, které si sami připravíme v pohodlí domova. Jenže je nám jasné, že inspirace občas ne a ne přijít. Naštěstí jsme ovšem narazili na tento článek!

Díky nám se dozvíte o receptu na koláč, který je tvořený pouze jednou směsí. Ta se během pečení dokáže rozdělit sama! Zdá se to až neuvěřitelné, co říkáte? Kouzelný koláč ale skutečně existuje a v následujících řádcích se dozvíte, jak tuto pochoutku může doma jednoduše připravit každý z vás. Připraveni? My tedy rozhodně ano!

Co budeme ke zhotovení úžasného koláče potřebovat?

Koláč, který je naprosto originální a jemný, se musí rozdělit do dvou vrstev. Ty se skládají z naprosto běžných surovin, kterými každá domácnost disponuje. Výsledek potěší celou vaši rodinu a je vhodný zejména pro ty z vás, kteří rádi mlsají a zároveň jim nejvíce chutnají lehké a nadýchané dezerty.

K vytvoření koláče bude zapotřebí 150 g hladké mouky, 150 g margarinu, 150 g práškového cukru, dvě lžičky vanilkové cukru, pět středně velkých vajec, jeden celý citrón, 600 ml plnotučného mléka a práškový cukr na konečné posypání. Když se podíváte na výčet surovin, které budou potřeba, zjistíte, že vás příprava bude stát skutečně jen pár korun. A požitek z konzumace? Naprosto k nezaplacení!

Jak při přípravě kouzelného koláče postupovat? Jednoduchý návod krok za krokem

Margarin vložíme do rendlíku a necháme jej rozpustit na mírném ohni. V okamžiku, kdy je margarín zcela rozpuštěný, odstavíme jej z ohně a necháme vychladnout. Během tohoto procesu máte dostatek času na oddělení žloutků a bílků do dvou misek. Do žloutků přidejte vanilkový cukr a suroviny důkladně promíchejte. Následně do směsi vložte i rozpuštěný margarin a práškový cukr. Za stálého míchání, při kterém se ze surovin musí stát hladká masa, postupně přilévejte mléko a poté sypte práškový cukr.

Nyní se vrhneme na přípravu druhé vrstvy, jejíž základ tvoří vaječné bílky. Z těch je potřeba za pomocí mixéru ušlehat sníh (ručně by vám tato činnost zabrala příliš mnoho času a sil), který je hotový až ve chvíli, kdy po otočení nádoby poctivě a bez hnutí drží na svém místě. Nakonec sníh doplňte ještě citrónovou šťávou, kterou vymačkáte z čerstvého citrónu. Pokud si přejete, aby měl koláč opravdu bohatý citrónový nádech, klidně po vymačkání ještě nastrouhejte i kůru. S tou to ovšem příliš nepřehánějte, protože je chuťově velice výrazná a stačí pouze malé množství. Kůru je samozřejmě důležité nejdřív pořádně omýt pod tekoucí vodou.

Když máme obě části koláče připraveny, můžeme se směle vrhnout na jejich spojení. Směsi vytvořené ze žloutků a bílků spolu promíchejte pouze ručně, mixér v žádném případě nepoužívejte! Sníh po lžících vkládejte do žloutkového těsta a vmíchejte jej do ní jen lehce. Když máte směsi spojené, celý obsah misky vylijte do formy na pečení (ideálně o rozměrech 17x27 cm), kterou následně vložte do předem rozehřátě trouby na 160 °C.

Koláč v troubě pravidelně kontrolujte a nechejte jej péct přibližně 45 minut. Když je koláč hotový, umístěte jej na několik hodin do chladničky, protože nejlépe chutná ve chvíli, kdy je pořádně vychlazený. Zejména v létě vás dokáže skvěle osvěžit. Po rozkrojení koláče se sami můžete přesvědčit, že se těsto samo rozdělilo na dvě části! Pokud se budete držet tohoto postupu, kouzlo se bez problémů povede i vám.

V jednoduchosti je krása (a také nevšední chuť)!

Určitě nám díky svým životním zkušenostem dáte za pravdu, že ty nejúžasnější věci jsou vždycky těmi nejjednoduššími. To samé se dá říci i o koláči, který jsme vám představili v průběhu tohoto článku. Stačí pár naprosto běžných ingrediencí a hotový zázrak máte na světě během několika minut. Co se týče náročnosti přípravy, patří kouzelný koláč mezi ty nejméně pracné. Kromě několika minut, které strávíte přípravou těsta, se o další věci prakticky nemusíte starat, protože v troubě se peče sám a to samé platí i pro následné tuhnutí v ledničce. Jediným problémem tohoto receptu je skutečnost, že v chladničce musí zůstat několik hodin, což při pohledu na něj většina z vás jistě nevydrží!

Vyzkoušejte proto tento recept a pokud si jej oblíbíte, neváhejte se o něj podělit i se svými přáteli a rodinou, protože by přece byla škoda si něco takhle úžasného nechávat jen pro sebe, nebo se snad mýlíme?

Sdílejte článek