Budete překvapení, co lze vyrobit z jablek. Tento strouhaný koláč budete mít připravený už za 20 minut!

Máte na zahradě strom s jablky a každý rok nevíte co s nimi? Možností je několik. Buď je dáte králíkům, rozdáte po sousedech, případně lesní zvěři, nebo si je uchováte ve sklepě. Pak máte ještě možnost, vylisovat šťávu a udělat si mošt, nebo můžete také něco dobrého upéct. Jak jablka využíváte vy a máte nějaký osvědčený recept od své babičky

Křehký koláč od babičky

Naše babičky vždycky uměly upéci skvost. Dnes je to samá moderní gastronomie. Samé cizí názvy jako Crème Brûlée či Pana cotta. Proč si raději nevychutnáme domácí české recepty, které dělaly naše babičky a prababičky? Připravte si

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 5 vajec
  • 250g másla
  • Kypřící prášek

Kromě tohoto výčtu ještě samozřejmě jablka a cukr. Na plech s pečícím papírem dáme asi ¾ těsta ze žloutků, tuku, mouky a prášku do pečiva, na to navrstvíme nastrouhaná jablka se skořicí, cukrem a citronovou kůrou, na jablka dáme vyšlehaný sníh z bílků s cukrem a nakonec zbylou část těsta ze žloutků. Jednoduché že? Poté pečte v troubě tak, jak jste zvyklí, dokud nebude koláč krásně zlatý. Abyste si mohli takovou dobrotu udělat i v mrazivé zimě, když nemáte čerstvá jablka, poradíme vám, jak jablka uchovat. Nebo opravdu raději vyzkoušíte nějaký recept z ciziny? No určitě i ty jablka lze využít pro vaše tvoření.

Čtěte také: Metoda 7 + 7 je postup, jak eliminovat bolesti zad a beder. Stačí absolvovat sedm cviků za sedm minut

Jak uchovat jablíčka

Jestliže nechcete pouze mít jablka srovnaná v bedýnkách ve sklepě, lze z nich připravit nastrouhaná jablka na závin, a to tak, že nastrouhaná jablka dáte do sklenic a zavaříte. V zimě pak stačí jen vyndat a potěšit rodinu štrúdlem. Jablíčka také můžete usušit, stejně jako houby, a mít z nich chutné křížaly nebo vyrobit výborný domácí kompot. Druhů jablíček je nespočet druhá, některá plodí dříve, některá až na podzim. Můžeme je rozdělovat také podle toho, jestli jsou vhodná k uskladnění či nikoliv. Sladká letní jablíčka by vám asi ve sklepě moc dlouho nevydržela. Jablečný mošt připravíte tak, že je zbavíte jádřinců a nastrouháte. Šťávu s takto vyždímaných a nastrouhaných jablek dejte do sklenic a zavařte. V zimě vám tento mošt dodá obrovské množství vitamínů. Jestliže máte rádi sirup tak jeden litr moštu dejte do hrnce, přidejte cukr, vodu a vymačkaný citron. Povařte tak, aby se vám rozpustil cukr. Takto uvařený sirup skladujte v láhvích. Pak už jen stačí konzumovat případně zkoušet jiné výborné koláče, které vás v zimě zahřejí, už jen, když se na ně podíváte. A když do ničeho takového nemáte chuť a přesto se vám ve sklepě nebo na stromech jablka hromadí, můžete je využít na různé dekorace a to ať už vyrábíte věnec na hřbitov, adventní věnec nebo velikonoční dekorace. Je ale potřeba před tím jablka usušit. Jak vidíte, využití má mnoho, nicméně, nad takový jablečný koláč od babiček a hrnek kakaa, nic není.