David Hampl
3 června, 2019

Léto už neodvratně klepe na dveře a s ním také čas rodinných dovolených či dlouhých večerů strávených na venkovních terasách v kruhu těch nejbližších přátel. Takové časy přímo volají po jednoduchém, ale přesto naprosto vynikajícím sladkém dezertu, co říkáte? Mnoho lidí si dnes s pečením nedokáže poradit, jelikož se jim pravidelně dostává zbytečně složitých receptů. Jak ale potvrdí i mnoho světově uznávaných cukrářů, tak to největší kouzlo většinou spočívá v jednoduchosti.

Právě proto jsme si pro vás v tomto článku připravili recept na lahodný jablečný koláč Charlotte, který by rozhodně měl vyzkoušet každý čtenář. Zajímá vás více? V tom případě rozhodně nikam neodcházejte a směle pokračujte ve čtení k následujícím řádkům. Díky nim se z vás totiž stane hvězda každého večírku.

Z čeho se připravuje jednoduchý jablečný koláč Charlotte?

Jablka jsou zřejmě tím nejdostupnějším druhem ovoce u nás. Vděčí za to zejména tomu, že každý pořádný zahrádkář mívá minimálně jednu jabloň na svém pozemku, čili si většina z vás nemusí dělat starosti ani s drahým nákupem na tuto sladkou dobrůtku. Lahodný jablečný koláč vyniká nad ostatními sladkými dezerty nejen svou jednoduchostí, ale také nezaměnitelnou vůní a šťavnatostí.

K přípravě tohoto koláče budete potřebovat jedno kilo jablek (nejlépe domácích), 160 g hladké mouky, jednu lžičku prášku do pečiva, 120 g moučkového cukru, tři vejce, 100 ml plnotučného mléka, jeden citron, 20 g másla a samozřejmě také sůl.

Jak správně postupovat během přípravy jablečného koláče Charlotte?

Pokud se budete během přípravy držet našimi pokyny, nemůže tento recept nezvládnout. V prvé řadě si kromě ingrediencí vyjmenovaných výše musíte připravit také pekáč o velikosti minimálně 25 cm v průměru, jinak se vám všechny komponenty do nádoby nevejdou. Dno tohoto pekáče následně vymažte máslem a lehce posypte cukrem. Máte-li připravený tento základ, je na řadě tvorba náplně do koláče.

Nejdříve pečlivě omyjte jablka, aby se vám do výsledného koláče nedostaly žádné nečistoty. Poté jablka zbavte slupky a jadřince, načež je nakrájejte na tenké plátky. Když máte hotovo zalijte je šťávou z čerstvě vymačkaného citronu.

Jablka se vám s citronovou šťávou spojují a vy se zatím můžete pustit do přípravy těsta. Do připravené misky nejdříve vložte vejce s cukrem a mlékem, směs důkladně promíchejte. Posléze přidejte ještě prášek do pečiva a citronovou kůru z vymačkaného citronu. V kuchyni je potřeba zpracovat všechny komponenty, což samozřejmě šetří peníze. Proto takto přistupujte také ke zmíněné citronové kůře. Výslednou směs nakonec smíchejte ještě s moukou a posléze jej nalijte na jablka zakapaná citronovou šťávou.

Jablka s těstem můžete směle nalít do připraveného pekáče, na závěr je posypete ještě trochou cukru a pokryjete několika kousky másla pro zjemnění výsledné chuti. Následně vložíte pekáč do předem předehřáté trouby na 180 °C. Během pečení dezert neustále kontrolujte a vyndejte jej ve chvíli, kdy bude důkladně propečený. Můžete jej podávat za tepla i za studena, v obou případech chutná naprosto skvěle.

Slova na závěr

Doufáme, že jste díky tomuto článku konečně poznali, že pečení nemusí být vyloženě složitou činností, která nejde se správným postupem zvládnout. Vaše letní zahraniční společenské akce získají díky vlastním sladkých dezertům naprosto jiný rozměr a uvidíte, že vaši přátelé si nebudou moci lahodný koláč Charlotte vynachválit. Vy jim samozřejmě můžete dát i recept, protože pokud je něco opravdu dobré, proč si to nechávat jenom pro sebe, nebo se snad mýlíme? Zašlete jim tento článek a podělte se o své zkušenosti.

Sdílejte článek