David Hampl
7 května, 2019

Výroba domácího sýra není tak obtížný úkol, jak by se mohlo na první pohled zdát. Můžete si to ověřit naším výběrem receptů. Domácí sýr je nejen velmi chutný, ale také užitečný a zdravý, protože v procesu jeho přípravy se používají pouze vysoce kvalitní přírodní produkty bez konzervačních látek a jiných chemikálií.

Indický sýr Paneer

Nejznámější indický sýr, kde se používá ve všech typech jídel, a to od předkrmů přes horké polévky až po dezerty. Vaření sýru Paneer je velmi jednoduchý proces, který je zpočátku přizpůsoben pro domácí podmínky. Budete potřebovat:

- 2 l čerstvého domácího mléka

- 50–70 ml citronové šťávy

- teplou vodu

Smíchejte citronovou šťávu s teplou vodou a odložte stranou. Nalijte mléko do hrnce s tlustým dnem a dejte ho na střední teplotu. Míchejte lehce. Když mléko začne vařit, přidejte zředěný citrónový džus, nezapomeňte míchat. Jakmile se tvaroh oddělí od syrovátky, odstraňte z plotny. Hmotu tvarohu dejte do gázy složené z několika vrstev a vytlačte přebytečnou kapalinu. Chcete-li se zbavit citrónové příchutě, můžete sýr umýt pod tekoucí vodou. Volitelně můžete ochutnat Paneer se solí a kořením. Pokud potřebujete tvrdý sýr - dejte ho na 1-2 hodiny do lednice.

Domácí sýr s kurkumou

Takový domácí sýr je nejen chutný, ale také velmi zdravý, protože obsahuje přírodní antioxidanty a to kurkumu a česnek. Hotový sýr má krásný zlatý odstín a má jedinečnou chuť. K výrobě tohoto sýra budete potřebovat 1 l mléka s vysokým obsahem tuku, 1 l kefíru s vysokým obsahem tuku, 3 vejce, 2 lžičky kurkumy, 3 stroužky česneku, koření podle chuti a sůl. Nalijte do hrnce 1 litr kefíru a 1 litr mléka, promíchejte a dejte na plotnu. Pomalým pramínkem přilévejte rozšlehaná vajíčka se solí, potom přidejte koření, kurkumu a česnek. Hmotu vložte gázy, která je složena z několika vrstev v cedníku. Nalijte tam celou směs. Když je syrovátka vypuštěna, zakryjte hmotu plochou deskou a zatěžkejte. Sýr dejte uležet a vychladit do lednice.

Domácí tvrdý sýr

Tento sýr je ideální do sendviče nebo do salátu a na pizzu. Kromě toho je tento výrobek mnohem chutnější a zdravější než z obchodu. Připravte si několik surovin. Kromě níže zmíněných věcí pak budete potřebovat 200 g kefíru, dále:

  • 2 litry mléka
  • 2 lžíce soli
  • 6 vajec
  • 400 g zakysané smetany

 

Mléko je lepší vzít si domácí, v extrémních případech, pasterizované, ale ne sterilizované pro dlouhodobé skladování. Přidejte sůl do mléka a nastavte na střední teplotu. Zatímco se mléko vaří, vejce rozšlehejte se zakysanou smetanou. Jemně vmíchejte smetanu do vaječné smetany. Pak přidejte kefír a přiveďte k varu, ale když se směs začne vařit, tak odstavte ze sporáku. Opět použijte šikovnou gázu a nechte sýr odkapat. Pak už jen stačí sýr zabalit do čistého plátna a zatěžkat. Nechte sýr uležet minimálně 4-5 hodin v lednici.

Velmi dobrý paprikový sýr

Sýr je velmi chutný a skvělý třeba do pečiva. Pokud si vezmete domácí přírodní mléko, které je obvykle velmi mastné, pak sýr připomíná konzistenci z obchodu. Paprika by neměla být mletá, ale nakrájená. Připravte si 2 litry mléka, 0,5 lžičky kyseliny citrónové, 1 polévkovou lžíci nakrájené papriky, 1 lžičku kmínu, nějaké zelené bylinky a sůl. Přiveďte mléko téměř do varu a přidejte kyselinu citrónovou. Když se syrovátka oddělí, okamžitě sýr sceďte pře síto a hned přidejte bylinky a papriku a zbylé suroviny. Poté na hodinu zatěžkejte.

Vyzkoušejte i jiné recepty

Vyrobit si domácí sýr je opravdu velmi jednoduché a receptů najdete hned několik. V případě, že zavítáte do kuchyňských potřeb, pravděpodobně objevíte i formy, které jsou přímo určené na výrobu sýra. Vyzkoušejte tyto domácí recepty a nekupujte sýry v obchodě, které jsou plné konzervačních látek a ochucovadel.

Sdílejte článek