David Hampl
15 dubna, 2019

Jak uniknout z letního tepla? První věc, která přijde na mysl, je koupit sklenici smetanové zmrzliny. Sladká osvěžující zmrzlina - oblíbená letní pochoutka pro děti i dospělé. A ani horliví fanoušci zdravého stravování se nemohou ovládat, když se ocitnou ve vysokých teplotách.

Zdravá zmrzlina? Jde to

Poté, co jsme se dozvěděli o konzervačních látkách, barvivech, příchutích a dalších chemikáliích, které jsou více než naplněné zmrzlinou, našli jsme jednoduchý a chladný recept na domácí zmrzlinu jen ze tří ingrediencí. Chcete-li dosáhnout dokonalé krémové textury bez výrobce zmrzliny, opravdu potřebujete magický recept.

Zmrzlina vyrobená doma

  • 300 ml kondenzovaného mléka
  • 300 ml smetany (25% tuku, ne méně)
  • 90 g mléčné čokolády
  • jednorázové papírové kelímky

Nalijeme smetanu do hluboké mísy a šleháme šlehačem, dokud se nevytvoří načechraná hmota. V procesu šlehání by se hmotnost měla zvýšit asi dvakrát. Do smetany postupně nalijte kondenzované mléko a spojte komponenty šlehačem. Zmrzlina je docela sladká, takže můžete použít méně kondenzovaného mléka. Směs vložte do vhodné nádoby s naběračkou. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Připravte si jednorázové kelímky a naplňte každý z kelímků rozpuštěnou čokoládou, opatrně ji rozložte podél stěn a dna. Zbytky čokolády odtečou do mísy a na stěnách zůstane jen tenká vrstva. Šálky dejte zamrznout do mrazničky po dobu 10 minut. Po 10 minutách je čokoláda v kelímkách tuhá. Naplňte sklenice se zmrzlinou, vložte hůlku nebo třeba dřívko do každé nádoby a vložte kelímky opět do mrazničky na 5 hodin, nebo lépe, celou noc.

Dokonalá zmrzlina bez chemie

Když zmrzlina ztuhne, lehce ji nahoře odřízněte a opatrně ji vyjměte z kelímku. Nyní víte, jak vyrobit domácí zmrzlinu s jednoduchými ingrediencemi! Sladká smetanová zmrzlina zmizí během pár chvil. Mimochodem, není nutné oblékat zmrzlinu do čokolády. Můžete jednoduše zmrazit směs smetany a kondenzovaného mléka, a pak servírovat hotovou zmrzlinu třeba s ovocem. Je to opravdu velmi jednoduché a chutné! Zmrzlina je překvapivě jemná, voňavá, s krémovou texturou. Jedním slovem, ne tak dobrá jako v obchodě

Chcete jiný, také skvělý recept? Podívejte se

Receptů na skvělou domácí zmrzlinu je opravdu nespočet, někteří jednoduše rozmixují letní ovoce, smíchají s cukrem a dají zamrazit. Není ale nad pravou smetanovou zmrzlinu. A vůbec k tomu nepotřebujete žádný speciální přístroj, jen dostupné ingredience a šlehač. Na další recept si připravte:

  • 4 kelímky smetany ke šlehání
  • Cukr (podle chuti)
  • Vanilku nebo vanilkovou esenci

Nejdříve našlehejte šlehačku do krémové konzistence a pak zkombinujte všechny přísady a míchejte, aby se cukr rozpustil. Naplňte určené nádoby tekutou směsí ne více než do dvou třetin a dejte zmrazit. (Zbývající směs nechejte vychladnout, dokud nebude zmrazena.) Podávejte ihned nebo skladujte v uzavřených nádobách v mrazničce.

Jahodová nebo malinová zmrzlina? Není problém

Při výrobě zmrzliny se opravdu fantazii meze nekladou. Je jedno, kterou máte rádi, vyrobit se dá kterákoliv, pamatujte si však, že pokud chcete opravdu smetanovou krémovou zmrzlinu, bez šlehačky to nepůjde. Zkuste například několik variant:

  • Namíchat vanilku s kakaem nebo čokoládou
  • Vyrobit si malinovou zmrzlinu
  • Vyrobit si oříškovou zmrzlinu

Vyzkoušejte různé varianty

Vyzkoušet také můžete nejen samotné nanuky, ale prostě a jednoduše, když využijete větší krabičky, můžete si vyrobit zmrzlinu na několik dní dopředu a čím kvalitnější ovoce nebo jiné přísady použijete, tím lepší vaše zmrzlina bude. Vzhledem k dnešním cenám vám možná vyjde i levněji, než když byste si nanukový dort koupili v obchodě a co je ještě lepší, že budete vědět, co jste tam dali a budete tak mít zmrzku, která je bez chemických a konzervačních přísad. Máte nějaký osvědčený recept na svoji zmrzlinu?

Co obsahují kupované nanuky?

Jestliže jste líní si doma vyrábět zmrzlinu, a raději si ji koupíte v okamžiku, kdy na ní máte opravdu chuť, pak na tom není nic špatného, nicméně dávejte pozor na to, co vlastně kupujete. U ovocných nanuků, je to poměrně jednoduché, měly by obsahovat alespoň 10 % podílu ovoce nebo ovocné šťávy. Často však jsou plné vody a jejich chuť je spíš jako zmrzlá limonáda, v horším případě, ani to ne. V případě smetanových zmrzlin je to o něco horší. Jak už jsme si řekli, základem je smetana, která je však někdy pro výrobce drahá a tak ji nahrazují škrobem, který je bez chuti a ve zmrzlině to ani nepoznáte. Dejte si proto pozor na to, co kupujete a vyvarujte se zmrzlinám, které by vám asi ani nechutnali.

Sdílejte článek