David Hampl
19 dubna, 2019

Následující recept zničí všechny vaše stereotypy, co se vaření týče. Za prvé dokazuje, že  lze vařit nejen na grilu. Za druhé, potvrzuje, že by to bez masa mohlo chutnat také velmi dobře. Víte, co je to Šašlik? Jedná se recept na grilované maso, oblíbený zejména na východě. Podívejte se, jak si tento pokrm můžete připravit bez masa a ještě k tomu doma v troubě.

Houbové špízy jsou skvělým pokrmem

Pro ty, kteří ještě nejsou připraveni vzdát se masové složky, je důležité zmínit, že recept na ražniči neboli Šašlik ze žampiónů zahrnuje také pruhy slaniny a cibule. Jídlo, které proniká celým domem s jedinečnou vůní, budete chtít vařit častěji, a to nejen v období grilovaček. Co na výrobu potřebujete?

  • 600 g žampionů
  • Cibule 1–2 ks
  • Smetana
  • 1 lžičku hořčice

Dále si připravte 1 lžičku sójové omáčky, bylinky, citronovou šťávu, 50 g slaniny a mletý pepř. Jak posupovat při přípravě? Oloupejte houby. Přeneste do hluboké nádoby. Přidejte kyselou smetanu a hořčici, pepř, italské bylinky, sójovou omáčku a citronovou šťávu. Oloupeme cibuli. Nakrájíme na plátky, přidejte houby, promíchejte a nechte marinovat po dobu 10 minut. Nakrájejte slaninu na tenké plátky, namočte špejle do vody. Dále je třeba na špejle navléci houby, slaninu a cibuli, a střídat jednotlivé komponenty. Špízy vložte do trouby na 15–20 minut, aby se pekly při 180 ° C.

Jak připravit jinou omáčku než tatarskou

Ke špízům z hub se může servírovat i omáčka. Chcete-li to udělat, smíchejte 100 ml domácí zakysané smetany, bylinek podle chuti (kopr a petržel), 2 stroužky česneku, trochu mletého pepře, soli, mletého koriandru a to vše podle chuti. Podávejte tyto skvělé špízy s touto omáčkou a máte další tip na to, jak okouzlit přátele nějakou dobrotou. Samozřejmě lze špízy grilovat i venku na ohni.

Jak grilovat zeleninu?

Jdete-li tak trošku s dobou, jistě jste vlastníkem grilu, který každoročně využíváte. Nicméně i když se to může zdát jako snadná příprava večeře, není to zas tak jednoduché, pokud chcete okouzlit své hosty. Představte si situaci, kdy s k vám na pár hodin nastěhují vaši přátelé a teď čekají, čím je pohostíte. Abyste nebyla zcela uřícená, je vhodnější grilování přenechat mužům, přeci jen u grilu vypadají lépe. Vy se pak můžete vyžívat například v grilování zeleniny. Nezapomínejte také na:

  • Přípravu příloh, případně pečiva
  • Přípravu salátu
  • Alkoholické a nealkoholické nápoje

Grilovaná zelenina může být také velmi chutná

Jak skvěle ugrilovat zeleninu, aby všichni žasli? V podstatě můžete využít zejména papriky, cukety nebo třeba lilek. A způsobů je hned několik. Prvním způsobem je zeleninu položit na gril, úplně stejně jako maso a vůbec nic se nestane, když bude trochu připálená. Druhým způsobem je i zeleninu naložit do nějaké marinády a poté třeba navléci na špízy. Mezi další možné způsoby patří zapékání s nějakým velmi dobrým sýrem. Fantazii se opravdu meze nekladou. Také se těšíte na to, až vytáhnete grily? Když se budete držet rad, které vám pomohou okouzlit přátelé a rodinu, tak pak už jen stačí pustit si nějakou dobrou hudbu a s přáteli popíjet a konverzovat.

Ještě nemáte gril? Pořiďte si ho

Jestli patříte mezi ty, kteří ještě gril nemají a touží po něm, podívejte se, jaký si můžete pořídit. V podstatě máte tři možnosti a to gril plynový, elektrický nebo na dřevo případně dřevěné uhlí. Jistě budete lecčíms limitování, nicméně pamatujte si, že způsob, na kterém gril funguje, nijak neovlivňuje chuť jídla. Takže pouze zhodnoťte, kde ho budete používat, jestli na balkoně nebo na zahradě, případně by také mohl hrát roli jeho rozměr. Určitě neotálejte, teplé počasí se blíží a vůbec nevadí, že bydlíte v paneláku, venku nebo na balkoně je přeci místa dost a pozvat můžete i sousedy.

Sdílejte článek