David Hampl
3 května, 2019

Česká republika je známá nejen díky automobilce Škoda nebo úžasnými historickými památkami. Mezi světovou populací jsme vnímáni především jako milovníci lahodného zlatavého moku. Ano, pivo má v tuzemských vodách opravdu mnoholetou tradici a proto se s ním experimentuje už i v kuchyních. V tomto článku jsme se vám rozhodli představit recept, který jste zaručeně ještě nezkoušeli, ale určitě nám dáte za pravdu, že bude stát za to! Řízky jsou takovou českou klasikou, která na talířích v domácnosti v pravidelných intervalech rozhodně nesmí chybět. Co byste říkali tomu, kdybychom právě řízky doplnili pivem? Pokud vás tato myšlenka zaujala, rozhodně pokračujte ve čtení tohoto článku. Dozvíte se totiž, co všechno budete potřebovat a jak vypadá správný postup přípravy.

Jaké ingredience jsou potřeba k vytvoření pivních řízků, které vás ohromí?

Recept na pivní řízky je skutečně skvělou vychytávkou, kterou bychom se rozhodně nebáli naservírovat ani příchozím hostům. K jejich přípravě je navíc zapotřebí jen naprosto tradičních ingrediencí, kterými každá domácnost pravidelně disponuje. V prvé řadě si samozřejmě musíte zakoupit kvalitní maso. Kuřecí řízky vám v tomto směru dobře poslouží. Dále budete potřebovat pět středně velkých cibulí, dvě sklenice vašeho oblíbeného pivního nápoje (dohromady by se mělo jednat o 500 ml) a nakonec samozřejmě musíte mít také koření, sůl a pepř. Nezapomeňte také na česnek!

Jak postupovat při přípravě pivních řízečků?

Postup přípravy řízků s příměsí piva není nikterak složitý a bez problému jej zvládne každý z vás. Dokonce i ten méně zkušený kuchař si s nimi jednoduše poradí. Nejdříve kuřecí prsní řízky důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Poté je rozdělte na několik menších kousků, aby se vám při následném smažení lépe a rychleji tepelně zpracovali. Kousky osolte, opepřete a okořeňte dle vlastních chuti.

Pět středně velkých cibulí zbavte obalu a poté je nakrájejte na drobné kousky. Kousky cibule je posléze potřeba vložit na pánev a nechat dozlatova osmažit. Dejte pozor, aby se vám cibule nespálila, proto ji hlídejte a pravidelně prohazujte. Poté, co vám cibule dostatečně zhnědne, vložte na pánev také ochucené kuřecí kousky. Ty nechte, aby se pořádně zatáhli. Stačí, když je budete takto smažit po dobu šesti až sedmi minut na mírném ohni.

Když máte maso dostatečně osmažené, můžete přistoupit k vrcholu celého receptu, který potěší každého milovníka českého národního nápoje. Nalijte na pánev pivo a nechejte ho, aby dokonale odvedlo svou práci. Tomu pomůžete zejména tím, že pánev přikryjete pokličkou a necháte 15 až 20 minut její obsah dusit. Díky tomu se pivo nasákne do masa a předá mu svou nezaměnitelnou chuť.

Samozřejmě postupně kontrolujte, jak si maso a vlastně celá směs pod pokličkou stojí a když uznáte za vhodné změklé maso odstavit z ohně, určitě to udělejte. Hotové řízečky můžete následně podávat. Jako příloha se perfektně hodí například bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Úspěchu dosáhnete i v kombinaci s těstovinami.

Slova na závěr

Recept na pivní řízečky vám do kuchyně přinese svěží vítr, díky němuž se vám podaří připravit tradiční pokrm v netradičním pojetí. Členové vaší rodiny určitě ocení, že se snažíte vymýšlet něco nového a nekrmíte je neustále těmi samými jídly. Pestrost stravování je skutečně důležitou součástí našich běžných životů, takže se určitě vydejte v tomto směru vstříc novým výzvám. Řízky s příměsí piva jsou ideálním prvním krokem, jak přinést do kuchyně něco nového. Určitě se o tento recept podělte i se svými známými a nenechávejte si jej jenom pro sebe! To by přece byla škoda!

Sdílejte článek