David Hampl
19 dubna, 2019

Jedním z nejčastějších způsobů na úpravu ryb je smažení. Nejde zrovna o zdravé pokrmy, nicméně pokud si pochutnáte na klasickém smaženém filé, podívejte se, jaká těstíčka můžete vyzkoušet. Je jich hned několik. Pro smažení se používá způsob pečení v troubě nebo maso obalíte v těstě. Většina kuchařů souhlasí s tím, že druhá možnost je výhodnější. Musíte sami uznat, že těsto neumožňuje rybám kontakt s olejem a absorbovat přebytečný tuk, zatímco ryby nasávají chuť těsta a vaří se v podstatě ve vlastní šťávě. Maso je potom pěkně šťavnaté.

Těsto na obalení s majonézou

Na toto těsto budete potřebovat 3 lžíce majonézy, 4 vajíčka a 100 g tvrdého sýra. Rozšlehejte vajíčka s majonézou, přidejte nastrouhaný sýr a podle potřeby dosypte mouku, přidejte pepř a sůl, a v tomhle chutném těstíčku obalte své rybí maso. Pak už stačí jen usmažit a pochutnat si na skvělém jídle. Druhou možností je chutné bramborové těsto, na které budete potřebovat:

  • 3 brambory
  • 1 vajíčko
  • Hladkou mouku
  • sůl

Brambory nastrouháte na struhadle, do nich poté přidejte vajíčko, sůl a mouku podle potřeby. Vznikne vám tak skvělé těsto, které také můžete při úpravě ryb, vyzkoušet.

Jednoduché těstíčko vhodné i na kuřecí maso

Na další recept potřebujete kukuřičný škrob, vajíčko, sůl podle chuti a koření. Opět všechny ingredience smícháte a můžete začít obalovat. Toto těsto by vám mohlo chutnat i v kombinaci s kuřecím masem. Je vhodné při smažení rozehřát olej na vysokou teplotu. Pro milovníky piva máme i další recept. Možná si říkáte, že je lepší ho vypít, nicméně zkuste a uvidíte sami. Připravte si:

  • 3 vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml černého piva
  • Sůl

Nejdříve si oddělte žloutky od bílků a smíchejte žloutky s pivem a moukou, poté našlehejte bílky, ne úplně do tuhého sněhu, spíše do krému a poté smíchejte s hmotou z piva. Uvidíte, že si tento recept oblíbíte, je jednoduchý a zároveň netradiční. Víte také, že se dá vyrábět těsto na obalování z minerální vody, respektive perlivé vody?  Postup při přípravě je podobný předešlým receptům, opět si smícháte 4 žloutky se solí a zalijete minerálkou a mlékem, poté přidáte našlehaný sníh, následně pak mouku a je hotovo.

Těsto bez vajíček také existuje

Na těsto bez vajíček budete potřebovat mouku, 70 ml vody, půl lžičky sody, sůl a muškátový oříšek.

Mouku smíchejte se solí, sodou, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně nasekanou petrželkou, nebo lze použít i jiné bylinky. Do suché směsi postupně nalijte vodu, šlehejte šlehačem, dokud hmota není homogenní. Těsto bohaté na bílkoviny je posledním, které zde zmíníme. Připravte si 4 bílky z vajíček, 3 lžíce hladké mouky, jednu lžičku vody a sůl podle chuti. Opět postupujeme stejně. Bílky našlehejte a promíchejte s moukou, vodou a solí. Důkladně promíchejte. Konzistence těsta by měla být podobná jako těsto na palačinky.

Základy smažení jsou důležité

Nyní jste si přečetli několik receptů, víte ale jak by mělo probíhat správné smažení, abyste si jídlo nemuseli vyčítat? Smažení je úprava jídla, při které se teplota tuku vyšplhá na hodnotu mezi 150 a 190 stupni. Je důležité zmínit, že téhle teploty voda nikdy nedosáhne a to proto, že se začne při bodu varu vypařovat. Když tedy kousek masa vložíte do tuku, jeho těsto se obarví do zlatova a je křupavé, zatímco maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté. Vždy je důležité nesmažit maso na přepáleném a černém oleji. Nevadí, když si čas od času dopřejete smažené jídlo, snažte se ho ale vždy připravovat na čistém tuku a následně nechte pokrm odkapat, případně si připravte ubrousky, do kterých se přebytečný tuk vtáhne. Máte i vy nějaké oblíbené těstíčko na rybí nebo třeba kuřecí maso? Smažení je velmi oblíbené, je ale nezbytné dodržovat nějaké zásady.

Sdílejte článek