Celý svět blázní po receptu na tento výborný babiččin jablečný koláč! Potřebovat budete jen 5 minut času

Jablka jsou nejznámějším ovocem o nás. Pěstují se v mnoha sadech, i na soukromých zahrádkách. Když nastane období sklizně, začíná mnoho lidí řešit jednu důležitou otázku. Co s nimi. Možných zpracování je celá řada a my se podíváme na variantu, kterou budete milovat. Je to chutný a velmi jednoduchý jablečný koláč. Až ho zkusíte, nebudete péct nic jiného.

Co budete potřebovat?

Aby se vám jablečný koláč povedl, neobejdete se samozřejmě bez hlavních ingrediencí. Ty si pro přehlednost rozdělíme na dvě části. Začneme tím, co budete potřebovat na základ, tedy na těsto. K němu si nachystejte:

  • 4 vejce
  • 2 šálky mouky
  • 10 lžic oleje
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek jogurtu
  • 1 balení prášku do pečiva

Jak vidíte, těsto se skládá jenom z několika ingrediencí. Aby byl jablečný koláč takový, jaký má být, je nezbytností ještě náplň. Na tu budete potřebovat těchto pár běžných surovin:

Čtěte také: Slaný koláč s klobásou a sýrem

  • 1 kg jablek
  • 5 lžic másla
  • 5 lžic oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 1/3 hrnku skořice

Začínáme přípravou těsta

Jako první je potřeba začít s těstem. Nejprve vezměte vejce a začněte je šlehat s cukrem. Potom do směsi přidávejte další ingredience, a to jogurt, mouku, olej a prášek do pečiva. Těsto důkladně propracujte a když má požadovanou konzistenci, rozdělte ho na dvě poloviny.

Pokud máte dva stejně velké plechy, dejte do obou pečicí papír a nalejte do nich díl těsta. Pokud dva plechy nemáte, je třeba péct těsto postupně. Základem je předehřátá trouba na 190 stupňů Celsia. Při této teplotě je vhodné péct těsto po dobu asi 10 minut.

Náplň je jednoduchá

Mezi tím, co se peče těsto se můžete pustit do náplně. Jablka nejprve oloupejte a poté nahrubo nastrouhejte. Vložte do hrnce, přidejte ostatní ingredience a vařte do doby, než se vypaří většina vody a náplň bude mít požadovanou konzistenci.

Vytvořte koláč

Když máte obě dvě části těsta hotové, začnete s tvorbou koláče. Nechte spodní část těsta na plechu a pokryjte ji bohatou vrstvou náplně. Následně přiklopte druhou vrstvou. Opět vraťte do trouby a takto pečte do doby, dokud nebude mít povrch krásnou zlatavou barvu. Poté vyjměte, nechte vychladnout a už můžete ochutnávat. Pokud si rádi osladíte život, můžete posypat moučkovým cukrem.