David Hampl
16 listopadu, 2019

Blíží se Vánoce a to znamená, že většina hospodyněk by pomalu ale jistě měla začít myslet na cukroví a různé chutné dezerty. Ať už děláte druhů dvacet nebo jen pár, každopádně chcete, aby se vám to povedlo a aby chutnalo. Mezi oblíbené dezerty patří nejen tradiční cukroví, ale také různé typy dezertů, které jsou snadné a příprava zabere jen chvíli. Mezi ně jistě patří i velmi oblíbený karamelový koláč. Jak jistě víte, karamel se připravuje s pomocí pálení cukru, a právě to bývá pro mnohé kamenem úrazu. My vám dnes poradíme, jak tento dezert připravit, tak, aby se vždy povedl a udělal vám radost nejen okolo vánočního stolu. Povede se vždy a výsledek bude naprosto okouzlující.

Dokonalý dezert

Na přípravu budete potřebovat jen tyto ingredience:

  • 1 litr teplého mléka
  • 7 vajec
  • 5-6 lžic cukru
  • Vanilkový cukr
  • Lžíci škrobu

Příprava není složitá, ale postup je dobré přesně dodržet. V misce smíchejte vejce, vanilkový cukr a škrob. V rendlíku zahřejte mléko a pomalu přidejte k vejcím. Směs postavte bokem a cukr dejte do jiného rendlíku a začněte jej pomalu zahřívat. Jakmile se cukr rozpustí a vznikne pěkně tekutý karamel, je načase přidat jej ke zbytku směsi. Řádně promíchejte, je to velmi důležité. Nyní už jen dejte dezert do formy a do trouby na 30 minut.

A když už jste zvládli vytvořit karamelový základ, máte spoustu dalších možností, jak karamel využít i v dalších receptech. Zkuste si například udělat výtečný karamelový krém, který se skvěle hodí do dortů, dezertů a cukroví. Budete potřebovat:

  • 300 gramů cukru
  • 600 ml mléka
  • 4 lžíce mouky
  • 4 vejce
  • 3 lžíce vody
  • Špetka soli

Cukr svařte s trochou vody a postupně přidávejte mléko. Vařte na mírném ohni, dokud nevznikne homogenní směs. Ve vedlejší misce pak smíchejte 100 ml mléka s moukou a vytvořte směs, kterou krém zahustíte. Poté mouku s mlékem vmíchejte do směsi a řádně míchejte, dokud nevznikne hustý krém. Ten pak můžete smíchat se šlehačkou a plnit do vašeho oblíbeného dezertu.

Sdílejte článek