David Hampl
21 září, 2022
, ,

Červená cibule je poklad za pár korun. Vyskytuje se po celém světě a mnohé národy si bez ní nedokáží představit typické pokrmy. Je oblíbená také u nás, používá se zejména ve studené kuchyni, zatímco při vaření většina sáhne po tradiční žluté. Červená cibule je výtečnou zeleninou pro základ různých jídel, ale také významným prostředkem lidového léčitelství. S jakými neduhy pomůže a proč ji přikládat na hrdlo?

https://www.freepik.com/

Známá už před tisíci lety

Červená cibule patří mezi nejznámější plodiny, není snad země, kde by se nepěstovala nebo nekonzumovala. Pochází z oblasti Asie, v Číně byla známá 5000 let před naším letopočtem, přičemž zmínky o ní existují v Bibli i egyptských papyrech. Léčebné účinky cibule zmiňuje ve starověkém Řecku lékař a lékárník Dioskurides. Dnes se používá zejména pro jedinečnou chuť, obsahuje ale také řadu významných látek a živin, pro které se vyplatí zařazovat tuto zeleninu do jídelníčku co nejčastěji.

Živiny i léčivé látky

Červená cibule je tvořená z větší části vody, k tomu obsahuje vitamíny skupiny B, C, D a E, právě proto se doporučuje její konzumace na zlepšení stavu pleti. Kromě toho vyniká přítomností minerálů, jako jsou železo, draslík, vápník, fosfor, selen nebo zinek. Je bohatá rovněž na jód, který se v rostlinné stravě příliš nevyskytuje. Dále je červená cibule zásobárnou flavonoidů a antioxidantů. Červená cibule se doporučuje pro zlepšení krevního oběhu a trávení, je lékem pro cukrovkáře, protože udržuje nízkou hladinu glukózy až po dobu čtyř hodin.

https://www.freepik.com/

Pro zlepšení štítné žlázy

Zatímco o většině vlastností červené cibule se obecně ví, existuje jedna, o které nemají lidé povědomí. Je totiž lékem při potížích se štítnou žlázou. Samozřejmě nemůže nahradit odbornou lékařskou péči, ale může pomoci zmírnit některé příznaky u pacientů, kteří trpí na ospalost a únavu vlivem malé produkce hormonů štítné žlázy. Jedná se zejména o tyroxin a trijodtyronin, které reagují se zmiňovaným jódem. A jak červenou cibuli používat? Vhodné je přikládání čtvrtky plodu přímo na přední část krku do oblasti štítné žlázy. Pro podporu fungování tohoto endokrinního orgánu se může cibule připevnit pomocí šátku nebo gázy asi na 30 minut na krk, případně gázu namočit do čerstvě vymačkané šťávy z cibule a přikládat tímto způsobem.

Zdroj: tudnodkell.info

Sdílejte článek