David Hampl
28 února, 2019

Nádorová onemocnění neboli rakovina patří mezi nejčastější nemoci dnešní doby a každoročně na různé typy rakoviny umírá mnoho milionů lidí.  Rakovina vzniká náhlým růstem a rychlým dělením buněk vlastního těla, které mají ale poškozenou DNA a chovají se jiným způsobem než buňky normální. I když v posledních letech došlo k velkému pokroku v léčbě i diagnostice, stále nebyl objeven lék, který by nádorové onemocnění dokázal vyléčit. Existuje mnoho druhů rakovin, neboť nádory mohou vzniknout ve všech tkáních našeho těla, nejčastěji ale vznikají tam, kde přirozeně dochází k rychlému množení buněk, tedy v trávicím traktu, dýchacích cestách a v místech, která jsou stimulována hormony, například v prsou, vaječnících, prostatě či slinivce.

S rakovinou ale nemusíme bojovat jen za pomoci medikamentů a chemoterapie, existují i přírodní způsoby. Jednou z takových účinných přírodních zbraní je červená řepa. Červená řepa je totiž jedním z nejzdravějších plodů, které můžeme na naší zemi najít, naštěstí se po několika desetiletích zase začíná vracet do našeho jídelníčku.

Proč červená řepa?

V řepě najdeme velké množství různých zdraví prospěšných látek. Vyniká především vysokým obsahem vitaminu C, ale obsahuje také vitaminy skupiny B, provitamín A, vitamín E či kyselinu listovou. Kromě vitaminů je bohatá také na minerály, zejména vápník, hořčík, draslík, železo, selen a zinek.  V řepě nalezneme i betanin, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Řepa má také schopnost detoxikace neboli neutralizace škodlivých látek v těle. Díky vzájemným kombinacím a koncentracím těchto látek se řepa ukázala i významným prostředkem nejen při prevenci ale i léčbě rakoviny, dokáže totiž zabít škodlivé buňky v nádorových tkáních.

Jak na to?

Nejlepší je řepu konzumovat syrovou, vařením totož značnou část svých léčivých látek ztrácí.  Z řepy se dá snadno a rychle připravit chutná a zdravá šťávu, která v rozmezí několika hodin dokáže rakovinné buňky účinně zničit.  Šťávu si připravte jednosuše z řepy, celeru, mrkve, brambor a ředkviček. Řepa by měla tvořit asi 55 % z celkového množství použité zeleniny, celer a mrkev 20 %, brambory asi 3 % a ředkvičky 2 %. Všechny ingredience vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Šťávu pijte dvakrát denně, nelépe ráno a večer.

Skvělé účinky vytvořeného džusu nejsou dány jen řepou, ale také ostatními ingrediencemi. Mrkev obsahuje například velké množství karotenoidů, které mají podobné protirakovinné účinky jako betanin obsažený v řepě, a skvěle se tak doplňují. Celer obsahuje velké množství vlákniny, která usnadňuje trávení, a tak i odchod škodlivých látek včetně rakovinných buněk z těla. Podobně brambory i ředkvičky vynikají množstvím vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Sdílejte článek