Snídaně je základ každého dne. Nutno říci, že odborníci doporučují, že by měla být vydaná, měla by obsahovat bílkoviny, stejně jako dostatek sacharidů. Jak může vypadat ta pravá? V mnoha případech je skvělou kombinací využití sýru a také pečiva. My vám přinášíme recept na domácí sýr s bylinkami a kmínem, který budete milovat nejenom po ránu. Jak na to?
Domácí sýr připravíte velmi snadno. Co bude potřeba
Také vám přijde, že jsou kupované sýry plné soli, éček a že chuťově nejsou moc dobré? Pokud je tomu tak, zkuste si udělat domácí. Mnoho lidí se ho bojí, ale nemají důvod. Suroviny jsou velmi jednoduché. Stačí vám:
- 1 l kefíru
- 1 l mléka
- 6 vajec
- 4 lžičky soli
- 1 feferonka
- 1 špetka kmínu
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst bylinek
Začínáme oddělením syrovátky
Přípravu je vhodné začít samozřejmě den předem, díky čemuž budete mít na druhý den ráno sýr hotový a připravený na konzumaci. Začíná se tím, že mléko i kefír nalijete do hrnce a postupně začnete ohřívat. Potom přidáte také sůl a samozřejmě i vajíčka. Jakmile se začne oddělovat syrovátka, již můžete sporák vypnout a nechat zhruba 5 minut odpočívat.
Dejte do cedníku a nechte pracovat
Když se syrovátka znatelně oddělí, vezměte si na pomoc cedník, který položte na dostatečně vysoký hrnec. Do cedníku vložte také pláténko pro lepší filtraci. Následně do něj nalijte celý obsah daného hrnce. Lehce promíchejte lžící a už nechte domácí sýr, ať se sám vytvoří. Tekutá část začne postupně odkapávat do nádoby a to hlavní zůstane v cedníku. Tedy v pláténku.
Nyní sýr dochuťte a je hotový
Když všechna tekutina odkape, je váš sýr v podstatě hotový. Dejte ho do misky a přidejte všechny dochucovací ingredience. Následně ho důkladně promíchejte a už ho dejte do lednice vychladit. Ideálně přes noc, aby byl nachystaný na ráno. Ráno už stačí jenom nakrájet pečivo, na něho nanést domácí sýr a ochutnat. Uvidíte, jak vynikající je. A pro start nového dne není lepší volby.