David Hampl
11 června, 2019

Léto je nejen obdobím dovolených, ale také čerstvého ovoce. Mnoho lidí ho rádo konzumuje v surové podobě, ale to není jediná možnost. Čerstvé ovoce můžeme přidat také do nejrůznějších dezertů či z něj připravit rozmanité nápoje, od šťáv a smoothies až po domácí alkohol. Pokud si chcete alespoň část léta uchovat až do zimy, je tu také řešení – připravte si z čerstvého ovoce rozmanité zavařeniny. Jeden z originálních receptů na lahodnou domácí marmeládu vám dnes přinášíme i my.

Univerzální recept

Příprava naší marmelády je snadná, rychlá a výsledek naprosto skvělý. Navíc je naše marmeláda stoprocentně přírodní a neobsahuje žádné chemické a konzervační látky. Určitě jste již slyšeli o tom, že marmelády se vyrábějí především z bobulovitého ovoce, například z rybízu, malin, ostružin či borůvek. Výhodou našeho receptu je, že na výrobu této marmelády můžete použít jakékoli ovoce. Nemusí se přitom jednat jen o jeden druh, ovoce můžete i libovolně kombinovat. Budete překvapeni, jak skvěle náš domácí džem chutná nejen na pečivu, ale také na palačinkách či koláči.

Co budete potřebovat?

Na výrobu této skvělé marmelády budeme potřebovat jeden kilogram libovolného ovoce, tedy například meruněk, jahod, třešní či rybízu, nejlépe samozřejmě čerstvého, lze v případě nouze lze použít ale i ovoce mražené, jeden kilogram cukru a šťávu z jednoho až dvou citronů, přibližně čtyři polévkové lžíce.

Jak si marmeládu vyrobit?

Veškeré ovoce důkladně umyjeme a je-li třeba, například třešně či meruňky, tak i vypeckujeme. Umyté a vypeckované ovoce následně dáme do misky a posypeme cukrem. Misku poté na noc uložíme do lednice, aby se cukr do ovoce hezky vsákl. Následující den ráno směs ovoce a cukru z ledničky vyndáme a vložíme do hrnce.  Směs v hrnci začněte pomalu vařit na středním plamenu. Občas promícháme, aby se směs nepřipálila ke dnu hrnce. Když přivedeme směs k varu, snížíme teplotu a vaříme za stálého míchání na mírném plamenu dalších deset až dvacet minut, až do té doby než se vařením odstraní vzniklá pěna. Na závěr přidáme citronovou šťávu a zvolna vaříme přibližně dalších pět minut.

Následně už jen vroucí marmeládu odstavíme a teplou směs přelijeme do suchých čistých skleněných nádob, které rovnou uzavřeme. Sklenice poté obrátíme dnem vzhůru a každou zvlášť překryjeme suchou utěrkou. Počkáme, až marmeláda zcela vychladne, a sklenice s marmeládou poté uskladníme na chladném a stinném místě.

Zdravé mlsání

Pokud chcete zvolit zdravější a dietnější variantu marmelády, můžete samozřejmě snížit obsah cukru. Nemusíte ovoce s cukrem kombinovat v poměru jedna ku jedné. Dietologové přesto nedoporučují konzumovat více než dvě čajové lžičky marmelády denně.  Pokud jde o obsah vitamínů, část z nich se bohužel vařením zničí, ale obsah minerálních látek a vlákniny zůstane nezměněn.

Sdílejte článek