Chcete si upéct chutný bagel zcela bez vajec a jenom s několika surovinami? Podívejte se, jak to může být snadné. Tento recept si zaručeně oblíbíte

Nemusí to být jenom klasické pečivo, které budete kupovat v obchodech. Čas od času je na místě udělat změnu a zkusit něco jiného. A to i chutnějšího. Pokud chcete zajímavý tip, rozhodně zkuste bagel. Jedná se o populární typ pečiva, která se postupně dostává i do České republiky. Kupovat ho navíc nemusíte, jelikož si ho můžete upéct. Díky našemu receptu bude skvěle chutnat, bude dokonale vláčný a nabídne celou řadu dalších kladů. Zkuste to a můžete nám to potvrdit.

Recept na bagely je unikátní tím, že obsahuje jenom pár surovin

Pokud pečete často a pravidelně, jistě víte, co by mělo do každého těsta patřit. Nejčastěji se jedná o mléko a dále také o vejce. Nutno říci, že bagel, který si upečete pomocí našeho receptu, nic takového nevyžaduje. To se podepisuje na jeho jednoduchosti, ale také na tom, jak snadno a jak rychle ho můžete připravit. Přesvědčte se o tom sami. Co tedy budete muset mít?

  • 1 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce cukru
  • Droždí
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky oleje
  • 3 lžíce mouky

Tento recept, tedy soupis surovin ukazuje, co vše je potřeba na výrobu jednoho klasického bagelu. Pokud chcete připravit více kusů, zcela logicky zvyšte počet surovin, které budete potřebovat. A to tak, že jenom vynásobíte množství daných věcí počtem kusů pečiva, které chcete mít.

Čtěte také: Jste milovníky pizzy? Pak si doma připravte kvalitní vzdušné pravé italské těsto! Takovou pizzu jste ještě nejedli!

Vypracování těsta není absolutně nic složitého

Jelikož je použito droždí, tak mluvíme o takzvaném kynutém těstě. A k tomu je nutné tedy přistupovat. Základem je kvásek, který vznikne kombinací teplé vody, dále také droždí a cukru. Když se objeví, už stačí jenom použít ostatní suroviny a následně zajistit jejich dokonalé promíchání. Po té by mělo těsto také nějakou dobu kynout. A to na teplém místě. Díky tomu výrazně zvětší svůj objem. Není výjimkou, že ho dokáže hravě zvětšit třeba až dvakrát. Potom je těsto připraveno na samotnou přípravu bagelů jako takových.

Jak vytvořit bagel, jaký potřebujete?

Ideální je těsto následně vyválet na kulatou plochu. Z té začnete postupně krájet trojúhelníky, což je postup podobný jako když krájíte pizzu. Právě trojúhelníky jsou ideálním tvarem, jelikož je následně můžete snadno zamotat a vytvořit něco, co bude připomínat rohlík. Když chcete bagel klasického kulatého tvaru, tak je na místě následně rohlík spojit do finální podoby.

Následně zamíří do trouby

Když máte jednotlivé bagely hotové, již je můžete pokládat na plech, na který nezapomínejte umístit také pečicí papír, který eliminuje možné připalování. Také nezapomeňte nechat dostatečné mezery, které eliminují situaci, že by snad mohlo dojít ke slepení.

Pečení by mělo probíhat v troubě na teplotu zhruba 180 stupňů Celsia. Poté, co plech vložíte do rozehřátá trouby je pečete po dobu zhruba 20 minut. Dokud nemají požadovanou varvu, která je spíše do zlata až hněda. Podle toho je buď nechte péci déle, nebo je vyndejte.

Fantazii se meze nekladou

Bagely můžete následně různě naplnit čímkoliv jenom chcete. Také je dobré vědět, že už ve fázi přípravy můžete používat různé sladké náplně. A to třeba v podobě čokolády, krémů, nebo marmelády. Když je vytváříte, přidejte lžičku něčeho sladkého. Následně je s náplní hned upečte. Nebudete tak mít práci s jejich následným zpracováním.