David Hampl
3 května, 2019

Přemýšlíte nad tím, co byste si udělali k jídlu, ale inspirace je minimální? Pokud ano, zkuste tip na tento náš zajímavý recept na mušle. Nikoliv ty mořské nebo sladkovodní, jelikož máme na mysli mušle těstovinové. Speciální druh těstovin, které dnes seženete celkem běžně. Jak z nich udělat vynikající jídlo? Naplníte je nádivkou v podobě chutné směsi a ještě dlouho po snědení se budete oblizovat. Jak na ně?

Co budete potřebovat?

Pokud si troufáte a máte na to potřebné vybavení, můžete si udělat domácí těstoviny. Náš recept je však založen na klasice, v podobě jejich nákupu. Co vše budete na plněné mušle potřebovat?

  • 30 kusů těstovin
  • 1 cibule
  • 650 g mletého masa
  • 50 g sýru
  • 300 ml vývaru
  • 3 lžíce mouky
  • 3 lžíce másla
  • 400 ml mléka
  • Sůl, pepř a koření

Nejprve začněte přípravou náplně

Ta je poměrně jednoduchá, jelikož se začíná stejně, jako u přípravy boloňského ragú. Začít je třeba osmažením cibule, ke které následně přidáte také mleté maso. Vše opékáte, dokud není maso hotové. Potom stačí přilít vývar, ideálně hovězí. Na odkrytém hrnci vařte po dobu asi 20 – 30 minut, dokud se většina tekutiny nevyvaří. Díky tomuto postupu bude maso jak měkčí, tak bude i mnohem chutnější.

Druhou fází je příprava bešamelu

Pokud jste někdy dělali lasagne, tak jasně víte, o čem je řeč. Bešamel je směs mléka, trochy másla a také mouky. Začíná se klasickou jíškou, kdy rozpustíte máslo a přidáte mouku. Když má požadovanou konzistenci, přilije se mléko, které se následně vaří po dobu, než omáčka zhoustne. V tu chvíli je připravena a vy můžete jít do další fáze receptu.

Naplňte těstoviny a vložte je do zapékací mísy

Pamatujte na to, že těstoviny musí být syrové. Takto je naplníte svou směsí z boloňského masa a položíte je do zapékací mísy. Takto pokračujete až do posledního kousku. Následně je opatrně zalijete bešamelem a navrch nastrouháte sýr. Tím máte vše připraveno k finálnímu zapečení.

Dejte do trouby a pečte

Troubu si předehřejte na teplotu 170 stupňů a když je jí dosaženo, vložte zapékací mísu do ní. Nechte jí v troubě péct zhruba po dobu 10 – 20 stupňů. Cílem je, aby se těstoviny v bešamelu dobře uvařily a byly měkké. Jakmile jste s výsledkem spokojeni, můžete vyndat a ještě horké servírovat. Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek