Chcete znát recept na lehce pikantní, lehce kyselou, lehce sladkou a hlavně velmi chutnou švestkovou omáčku? Tato se stane hitem při jakémkoliv grilování. V čem je tak výjimečná?

Když se griluje, je třeba mít nejenom skvěle chutné maso, ale je na místě mít také něco k tomu. Nejenom přílohu, ale i omáčku. S hořčicí nebo kečupem dnes už tolik parády neuděláte a tak je vhodné zkusit něco nového. Co? Zkuste náš tip na lehce pikantní švestkovou omáčku. Na rozdíl od řady kupovaných vás zaujme chuť bez chemie, ale i její příznivá cena. Pominout nelze ani jednoduchost přípravy. Jak vy, tak všichni vaši hosté se po ní budou oblizovat. Tomu věřte.

Co budete potřebovat?

Aby se omáčka povedla a aby chutnala každému, komu ji nabídnete, je třeba si na ní přichystat vše, co je v soupisu níže. Jedině tak i vás překvapí svou skutečně delikátní chutí, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Nevěříte? Zkuste ji a uvidíte. Bude potřeba toto:

  • 2 kilogramy švestek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky
  • 10 g kari koření
  • Cukr a sůl podle chuti

Jak na to? Začínáme přípravou jednotlivých surovin

Máte vše, co potřebujete? Tak můžete začít s přípravou. Nejprve je nutné nachystat si jednotlivé suroviny, které tento recept vyžaduje. Začněte proto se švestkami, které je třeba nejprve vypeckovat a poté pokrájet na menší kousky. Dále také vezměte česnek,, který je nutné prolisovat. Potom vezměte chilli papričky. Pokud chcete mít omáčku ostřejší, používejte je celé. Pokud ne, odstraňte u ni semena a použijte je bez ní. V obou případech je nakrájejte na menší kousky.

Čtěte také: Tato famózní vajíčková pomazánka vás přesvědčí o tom, že lepší recept dnes neexistuje. Jednou zkusíte a potvrdíte, že jste lepší variantu nikdy v životě nejedli!

Všechny suroviny je nutné mlít

Co nyní? Na suroviny použijte mlýnek na maso, díky čemuž získáte požadovanou tekutou konzistenci. Ta už je základem samotné omáčky. V tuto chvíli je na místě první ochutnání a dochucení solí i cukrem tak, abyste byli spokojeni. Následně už můžete hrnec s omáčkou umístit na sporák a začít ji pozvolna vařit. Jakmile začne probublávat, přikryjte ji a poté vařte zhruba 20 – 30 minut. Kousky švestek se rozvaří a vše se propojí. Na konci varu opět ochutnejte a v případě potřeby znovu dochuťte. Solí i pepřem, stejně jako můžete i přiostřit další chilli papričkou.

Přelijte do nádob a pevně uzavřete

Jakmile je švestková omáčka uvařena, již může dojít k tomu, že ji nalijete do jednotlivých nádob. Doporučujeme sklenice s uzavíratelným víčkem. Do sklenic musí přijít ještě horká a potom je třeba rychle zavřít a utáhnout víčko. Díky tomu není potřeba jakákoliv sterilizaci, jelikož tento postup výrazně prodlouží trvanlivost. Omáčku tak můžete mít připravenu třeba i na několik měsíců dopředu. Uchovávat ji lze v lednici. Díky víčkům na sklenici vždy otevřete, vezmete kolik potřebujete, zavřete a můžete snadno uchovávat i nadále.