Když se griluje, je třeba mít nejenom skvěle chutné maso, ale je na místě mít také něco k tomu. Nejenom přílohu, ale i omáčku. S hořčicí nebo kečupem dnes už tolik parády neuděláte a tak je vhodné zkusit něco nového. Co? Zkuste náš tip na lehce pikantní švestkovou omáčku. Na rozdíl od řady kupovaných vás zaujme chuť bez chemie, ale i její příznivá cena. Pominout nelze ani jednoduchost přípravy. Jak vy, tak všichni vaši hosté se po ní budou oblizovat. Tomu věřte.
Co budete potřebovat?
Aby se omáčka povedla a aby chutnala každému, komu ji nabídnete, je třeba si na ní přichystat vše, co je v soupisu níže. Jedině tak i vás překvapí svou skutečně delikátní chutí, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat. Nevěříte? Zkuste ji a uvidíte. Bude potřeba toto:
- 2 kilogramy švestek
- 3 stroužky česneku
- 3 chilli papričky
- 10 g kari koření
- Cukr a sůl podle chuti
Jak na to? Začínáme přípravou jednotlivých surovin
Máte vše, co potřebujete? Tak můžete začít s přípravou. Nejprve je nutné nachystat si jednotlivé suroviny, které tento recept vyžaduje. Začněte proto se švestkami, které je třeba nejprve vypeckovat a poté pokrájet na menší kousky. Dále také vezměte česnek,, který je nutné prolisovat. Potom vezměte chilli papričky. Pokud chcete mít omáčku ostřejší, používejte je celé. Pokud ne, odstraňte u ni semena a použijte je bez ní. V obou případech je nakrájejte na menší kousky.
Všechny suroviny je nutné mlít
Co nyní? Na suroviny použijte mlýnek na maso, díky čemuž získáte požadovanou tekutou konzistenci. Ta už je základem samotné omáčky. V tuto chvíli je na místě první ochutnání a dochucení solí i cukrem tak, abyste byli spokojeni. Následně už můžete hrnec s omáčkou umístit na sporák a začít ji pozvolna vařit. Jakmile začne probublávat, přikryjte ji a poté vařte zhruba 20 – 30 minut. Kousky švestek se rozvaří a vše se propojí. Na konci varu opět ochutnejte a v případě potřeby znovu dochuťte. Solí i pepřem, stejně jako můžete i přiostřit další chilli papričkou.
Přelijte do nádob a pevně uzavřete
Jakmile je švestková omáčka uvařena, již může dojít k tomu, že ji nalijete do jednotlivých nádob. Doporučujeme sklenice s uzavíratelným víčkem. Do sklenic musí přijít ještě horká a potom je třeba rychle zavřít a utáhnout víčko. Díky tomu není potřeba jakákoliv sterilizaci, jelikož tento postup výrazně prodlouží trvanlivost. Omáčku tak můžete mít připravenu třeba i na několik měsíců dopředu. Uchovávat ji lze v lednici. Díky víčkům na sklenici vždy otevřete, vezmete kolik potřebujete, zavřete a můžete snadno uchovávat i nadále.