Chemická hnojiva jsou minulostí – teď frčí ta domácí

Jaro je za dveřmi a vy marně vyhlížíte první kvetoucí rostlinku, ať už doma nebo venku. Aby rostliny hojně a kvalitně kvetly, potřebují dobře živenou půdu. O hnojení se venku postará ptačí trus v kombinaci s dešťovou vodou, ale co květiny v interiéru? Těm musíme trošku pomoci. Pokud chcete šetřit peníze i životní prostředí, můžete si kvalitní hnojivo vyrobit i doma z běžně dostupných ingrediencí – a my vám poradíme jak na to!

Bioodpad nevyhazujte – ještě vám dobře poslouží

Cibule je základ téměř každého jídla, proto se hodí zužitkovat i to, co se k vaření nedá použít. Cibulové slupky se využívají mimo jiné i jako barvivo, my si je ale propůjčíme k vyživení květin, které nám doma čistí vzduch a jsou potěchou pro oko. Množství slupek, které použijete do hnojiva, je volitelné – nemohou rostlině ublížit. Svařte je tedy s půllitrem vody a nechte vychladnout. Po vychladnutí přidejte 2 polévkové lžíce sušeného droždí a nechte odstát do druhého dne. Přes jemné sítko přeceďte a před použitím nařeďte vodou v poměru 1:1.

Další výbornou přísadou do domácích hnojiv jsou banánové slupky, které obsahují draslík, hořčík, fosfor a vápník, tedy živiny, které vaše rostlinky zajisté ocení. Navíc svou příjemnou vůní odpuzují škůdce, kteří by si na ně mohli dělat zálusk. Stačí namočit 2 banánové slupky do 2 litrů vody a nechat dva dny odstát. Poté vodu používejte na běžné zalévání.

Čtěte také: Chléb ve vývaru a další triky, které nám usnadní život

Potřebné přísady si můžete natrhat na louce nebo v příkopu

Pokud hledáte maximálně přírodní cestu, zkuste takový malý rostlinný kanibalismus. Vyrobte si hnojivo z jiných rostlin. K tomuto účelu vám výborně poslouží obyčejné kopřivy, které jsou doslova nabité železem, fosforem, vápníkem a draslíkem. Taktéž působí jako přírodní odpuzovač proti mšicím. Naplňte plastový kbelík do tří čtvrtin kopřivami a zalijte dešťovou vodou. Nechte tři týdny uležet a jednou týdně používejte jako zálivku zředěné v poměru 1:50 s vodou. Toto hnojivo používejte spíše venku na zahrádce – není příliš voňavé.