Chutnají, a zároveň vaše tělo pročistí. Které potraviny byste měli jíst každý den

Jídlo jíme jak proto, abychom do těla dostali energii a výživné látky, tak i proto, abychom ho udrželi zdravé. A podle toho bychom si měli potraviny vybírat. Jsou takové, které dokážou tělu spíše škodit, a potom jsou takové, které umí praví opak. Právě ty dokážou vaše tělo pročistit a následně zajistí, že ho zvaví všech nežádoucích látek.

Pročištění je důležité

Z jakého důvodu? Samozřejmě z důvodu zdravotního. Když se vám povede pročistit vaše cévy, má to vliv na celkové zdraví po všech stránkách. Budou vám lépe fungovat vnitřní orgány, sníží se vám hodnoty tlaku a cholesterolu, zlepší a rozjasní se vám pleť, získáte více pozitivní energie. To vše jsou důvody, proč si dát pravidelně jídla, které jsou součástí daného výčtu.

Ryby

Jako Češi jsme v konzumaci ryb bohužel velmi pozadu. Je třeba tento fakt napravit. Jak proto, že ryby zaujmou svou chutí, tak proto, že jsou velmi účinné, pokud se jedná o ucpávání cév. Ideální jsou ryby mořské a spíše tučnější. Nejlépe tuňák a také losos. Oba druhy obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny,. Ty umí bojovat i proti cholesterolu, stejně jako čistí cévy od nánosů nežádoucích látek. Umí také dobře eliminovat případné krevní sraženiny. A navíc si pochutnáte.

Čtěte také: Špagety Carbonara: Tento recept mi prozradil italský kuchař, který ho připravuje už více jak 25 let a hosté si ho nemohou vynachválit!

Brusinky

Mnozí s nimi přijdou do styku jenom, když si dají svíčkovou na smetaně, se kterými se podává. To je ale chyba, jelikož brusinky je na místě konzumovat mnohem více a také mnohem častěji. Jsou skvělým pomocníkem pro močový systém, stejně prospívají když člověk hubne. Samozřejmý je také jejich vliv na pročišťování cév od nežádoucích látek a také od cholesterolu. Brusinky je možné konzumovat třeba sušené, stejně jako ve formě různých šťáv. Dostupné však jsou i jako výživový potravinový doplněk.

Česnek

Jeho vůně může mnoho lidí odpudit, což je chyba. Nenechte se zmást. Sice česnek nevoní úplně dokonale, ale to mu na kvalitě neubírá. Právě naopak. Je znám třeba jako přírodní antibiotikum a pomocník při nachlazení. Jedná se ale i o velmi dobrou čistící potravinu, pokud jde o vaše cévy. Dokáže efektivně snižovat krevní tlak, stejně jako je dobrou prevencí před nemocemi srdce. Opomíjet nelze ani jeho pozitivní vliv v případě boje proti kornatění tepen.

Špenát

Ve školních jídelnách velmi často nenáviděná zelenina. Naštěstí moderní úpravy ukazují, že špenát může být v kuchyni zajímavý a také chutný. Zapomínat nelze také na to, že je pro naše tělo i velmi zdraví. Hlavním důvodem jeho velmi pozitivních účinků je kombinace kyseliny listové a také draslíku. Díky tomu dokáže velmi dobře eliminovat vysoký krevní tlak, stejně jako dokáže preventivně působit na lidské srdce. Dále špenát obsahuje také takzvaná lutein, který dobře působí na zdraví lidských očí.

Olivový olej

Je velmi propagovaný, jako náhrada klasických tuků. Pokud se jedná o kvalitní panenský, lisovaný za studena, tak dokáže nabídnout vysoký obsah mononenasycených kyselin. Ty jsou velmi dobrým čističem cév, stejně jako jsou látkou, která efektivně bojuje proti takzvanému LDL cholesterolu, který je v těle tím špatným.

Rajčata

Na první pohled obyčejná a levná zelenina. Na pohled druhý ale i zelenina velmi prospěšná. Jsou účinná hlavně proti tuhnutí tepen, stejně jako dokážou efektivně bojovat proti různým druhům kardiovaskulárního onemocnění. Zaujmou i toho, kdo chce hubnout, jelikož mají minimum kalorií a tak jich můžete snít kolik jenom chcete.

Ovesné vločky

Začněte den s miskou ovesných vloček a uděláte pro sebe to nejlepší. Jak proto, že tělu dodáte energii, tak proto, že mu dodáte také dostatek vlákniny. Ta kromě pozitivního vlivu na trávení působí také na cholesterol a brání jeho výraznější tvorbě. Když ovesné vločky konzumujete pravidelně, můžete hodnotu této látky snížit dokonce i o 20 procent.

Granátové jablko

Sice exotické ovoce, ale u nás stále bez problémů k dostání. Granátové jablko zaujme jak vzhledem a chutí, tak i svým složením a pozitivními účinky. Je skvělým antioxidantem, což už předznamenává, že umí z vašeho těla dostat doslova vše, co by v něm nemělo dělat. Je velkým pomocníkem v případě, že chcete zabránit kornatění tepen.

Kiwi

Také exotický druh, který je na pultech obchodů zcela běžný. Jeho velkým kladem je to, že umí bojovat proti cholesterolu LDL. Nejenom, že eliminuje to, aby se zvyšoval, ale také pro řadu důležitých látek snižuje současné hodnoty na výrazně nižší.

Ananas

Ten zná mnoho lidí hlavně proto, že je dobrým pomocníkem při hubnutí. Kromě toho je také dobrým bojovníkem proti cholesterolu. Jak pokud jde o snížení současné hladiny, tak pokud jde o celkovou prevenci. Pokud chcete být zdraví a dobře vypadat, s ananasem neuděláte chybu.

Hroznové víno

Je známé, že klasické červené víno ve formě nápoje prospívá lidskému srdci. Je tedy jasné, že mu musí prospívat i samotná surovina. Tedy hroznové víno ve formě bobulí.  Ideální je samozřejmě to červené, které obsahuje látky jako resveratrol a quercetin. Tyto zajímavé bioflavonoidy jsou unikátní tím, že dokážou dobře bránit oxidaci cholesterolu. Tím se jeho hodnota nezvyšuje a člověk je logicky zdravějším jedincem. K tomu nezapomínejme přidat pozitivum v podobě eliminace krevních sraženin.