Chutnají vám jahody? Toto se v nich může ukrývat při bližším pohledu. Ty z obchodu už si nekoupíte

Jahody jsou velmi populárním a také velmi oblíbeným ovocem. Mají skvělou chuť, mají mnoho využití, stejně jako je s nimi spojeno také pozitivum toho, že jsou zdravé. To ale nemusí platit vždy. Málokdo ví, že v jahodách je toho dost nežádoucího, co rázem konzumujete i vy sami. Najednou zjistíte, že do svého těla přijímáte i různé parazity, cizopasníky a také živočichy.

Stačí bližší pohled

Na první pohled vám brambory přijdou dokonalé, krásné a také čisté. Pokud si však jejich strukturu přiblížíte, nebo se podíváte dokonce pod mikroskopem, zjistíte, že na nich může být něco navíc, co rozhodně konzumovat nechcete. Moc lidí to neví a pěstitelé, stejně jako samotní prodejci o daném problému také nechtějí nijak zvlášť mluvit. V tomto se jim samozřejmě nedivíme. Podívejte se s námi, co vše se může v jahodách objevit.

Mšice

Velmi známý škůdce, který se nachází na celé řadě rostlin. A jahody nevyjímaje. Samotí pěstitelé nemají mšice příliš v lásce, jelikož právě kvůli nim dochází k tomu, že mohou být rostliny výrazně oslabovány. Dochází totiž k tomu, že taková mšice rostlině vysává živiny. Nejde ale o problém jediný. Mšice mohou jahody také infikovat, jelikož jsou přenašeči různých virových onemocnění. A právě tyto viry se následně vlivem mšic dostávají také do vašeho organismu, což rozhodně není nic ideálního.

Čtěte také: Zkuste smíchat česnek a mléko. Proč? Vytvoříte si silný přírodní domácí lék. Třeba na srdce, na dýchací obtíže, stejně jako na nespavost a další neduhy

Molice skleníková

Velmi známý parazit, který je typický především tím, že velmi aktivně konzumuje jakékoliv části jahod. Pokud se jich pěstitelé nezbaví, může dojít k tomu, že molici skleníkovou najdete i na své jahodě, kterou máte doma. Tedy pokud nedošlo k tomu, že je jahoda již natolik znehodnocená, že ji nelze ani dát do pusy. Nic dobrého není ani stav, kdy molice skleníková napadá úrodu natolik, že proti ní pěstitelé použijí postřiky. Jelikož mohou být plné chemie, dochází v dané chvíli k tomu, že danou chemii můžete jednoduše dostat do svého těla v celkem enormním množství. Ani toto není něco, co by kdokoliv chtěl.

Ploštice

Tu jistě na první pohled uvidíte a tak je riziko, že byste ploštici z ničeho nic snědli, v podstatě nulové. Co ale nastat přece jenom může, to je riziko spojené s tím, že je jahoda plošticí napadená a také znehodnocená mnoha látkami. Poznáte to celkem jednoduše. Pokud se podíváte na strukturu jahody, tak jasně uvidíte, že je výrazně hrbolatá a nepravidelná. To je jasný důsledek toho, že si na ní pochutnala štěnice, která na ni přenesla řadu nežádoucích látek, které následně přenášíte do svého těla. Což pochopitelně nechcete.

Třásněnka

Zde je určitým pozitivem, že se v našich, tedy tuzemských jahodách nevyskytuje. Je pouze u těch zahraničních. Takže pokud je nebudete ani kupovat, ani je nebudete následně ani konzumovat, tak můžeme říci, že můžete být víceméně v klidu. Když ale zahraniční jahody koupíte, tak u nich třásněnka být může. A jaký je u nich problém? První je ten, že mohou být jahody poškozené a tedy logicky infikované různými látkami, které tento živočich vylučuje. Dále je zde rizikem i to, že se do jahody dostává mnoho chemie z různých postřiků, u kterých je logicky cílem eliminovat tohoto parazita.

Sviluška ovocná

Už podle názvu je jasně charakteristické, kde se tento parazit nejvíce vyskytuje. Je to právě ovoce, které láká hlavně na svou sladkost. A právě jahody toto splňují a tak není nic výjimečného, že je tento živočich na jahodách celkem často. Velkým problémem pro konzumenty je to, že je sviluška obecná malým živočichem. Pouhým okem ho nevidíte a můžete ji spatřit až se silnou lupou. Co to pro vás znamená? Je to celkem jasné. Je zde riziko, že kromě jahod si můžete pochutnávat také na sviluškách.

Jak eliminovat rizika?

Jak je vidno, problémem může být to, že sníte samotného parazita, tak i to, že kontaminoval daný plod, nebo i to, že jsou jahody kontaminované chemickými postřiky. Pokud chcete eliminovat rizika, je ideální kupovat jenom jahody, které byly vypěstované u nás. To proto, že se u nás neobjevují všichni parazité, jako v těch zahraničních.

Dále je na místě vsadit na pěstování s přihlédnutím k ekologii a nezávadnosti. Nemusí se jednat vždy jenom o bio jahody. Stačí, když konkrétní pěstitel začne chemii používat až když není zbytí. A to jenom ve správném, nezávadném množství, nebo ve fázi růstu, kdy se množství chemie postupně z jahod vyloučí.

Dále je na místě také hledět na vzhled jahod. Cokoliv odporuje jejich zdravému vzhledu může značit to, že je některý z živočichů více nebo méně napadl. Pamatujte také na to, že problémem jsou i jahody, které vypadají zase až příliš dokonale. I u nich to naznačuje, že s nimi není něco v až tak dokonalém pořádku.