CHYBA: Už nikdy nevyhodíte slupky od ovoce a zeleniny do koše, po přečtení tohoto článku už to nikdy neuděláte

Ovoce, zelenina, suroviny, které jsou součástí potravy téměř každého moderního a civilizovaného člověka. Jsou dokonce země, kde tyto suroviny tvoří hlavní část příjmu potravy obyvatel. Pokud chceme být zdraví a dlouho žít, měli bychom tyto suroviny pravidelně konzumovat, protože jsou plné vitaminů a minerálů, prospěšných pro lidský organismus. Abychom je ovšem mohli jíst, většinou je první musíme nějak zpracovat nebo upravit. Některé jejich části pak končí zbytečně v odpadkovém koši, a právě tyto části v sobě obsahují spoustu užitečných látek, které by tělo jistě ocenilo. Připravili jsme si pro vás seznam těch nejdůležitějších.

Zachrání vás od virů

Poslední výzkumy zdravotních institucí po celém světě totiž potvrdily, že právě části, které většinou vyhazujeme, mají mnoho prospěšných látek. Bohužel jich ovšem velká část končí v odpadkových koších nebo na kompostu, který se nicméně vyplatí. Mnohem lepší by ale bylo, kdybychom se naučili tyto části lépe zpracovávat a neokrádali se tak o drahocenné látky, které by nám v budoucnu mohly chybět, například až vypukne nějaká celosvětová pandemie viru.

Slupky ovoce a zeleniny

Jednou z prvních částí, která se často vyhazuje, je slupka od jablka. Výzkumy ukázaly, že je plná antioxidantů a pomáhá činnosti plic a mozku. Obsahuje také více vlákniny a vitamínů než samotná dužina ovoce.

Čtěte také: Varoval před havárií v Černobylu a učil lékaře, aby používali laser pro operace. Jaký je recept na dlouhověkost dle tohoto muže?

Možná budete překvapeni, ale i pomerančová slupka je vhodná. Má velký vliv na snížení cholesterolu a pomáhá srdci a proti zánětům. Také slupky ostatních citrusových plodů jsou na tom stejně.

Slupku vodního melounu většinou zahazujeme, ale je to škoda. Má v sobě aminokyselinu, která zlepšuje sportovní výkon a pomáhá při bolestech svalů.

Stonky a listy

Stonky švýcarského salátu se také velmi často vyhazují a je to škoda. Zbarvené stonky v sobě mají mnoho aminokyselin, které pomáhají při hojení ran.

Zelené listy červené řepy patří také k částem, které lze dobře využít pro své zdraví. Mají v sobě hodně vápníku, železa a dalších látek a vitaminů.

Listy a stonky tuřínu, slupka brambor nebo dýňová semínka. To všechno jsou další části ovoce a zeleniny, které lze dobře zpracovat a využít pro své zdraví. Popřemýšlejte o tom, až se je budete chystat příště vyhodit.