David Hampl
28 května, 2020

Cibuli zná jistě každý, neboť se jedná o jeden z nejpoužívanějších druhů kořenové zeleniny po celém světě. Některé pokrmy si nelze bez použití cibule ani představit. Jsou dokonce pokrmy, které jsou vyloženě vystaveny jen na cibuli. Cibule dává jídlům chuť, šmrnc, glanc a jídlo s ní skvěle chutná. Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo s cibulí? Pro někoho je to jednoznačně cibulová polévka a někdo si ji rád dělá na pánvi jako přílohu k masu či něčemu jinému. Věděli jste ovšem, že cibule není jen skvělou potravinou, ale také výborným léčitelem nebo čistícím prostředkem a pomocníkem v domácnosti? Dnes si ukážeme několik výhod, které tato kulata zelenina má.

Zdroj antioxidantů

Cibule je samozřejmě známá svou svěží a příjemně kořenitou chutí. Je to zdroj antioxidantů a cenným zdrojem zdraví pro náš organismus. Už od starého Řecka je používána a nikdy se zřejmě používat nepřestane. Můžete ji užívat syrovou, vařenou, smaženou, kandovanou a vždy se její chuť bude trochu lišit, nicméně ji vždy poznáte. Je to neskutečný zdroj vitaminů a má celou řadu výhod, například odstraňuje bradavice, léčí rány a tlumí od bolesti na kůži nebo v krku.

Bojuje proti stárnutí

Výhod má cibule opravdu velké množství, a z toho důvodu je považována za silného spojence našeho zdraví. Má mnoho terapeutických vlastností, které jsou pro naše tělo užitečné. Je bohatá na organické sloučeniny síry, je plná antioxidantů, pomáhá v boji proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za předčasné stárnutí buněk. Budete-li ji konzumovat každý den, lze ji považovat za prevenci proti každodenním onemocněním. Je prospěšná pro kardiovaskulární zdraví, reguluje vysoký krevní tlak a zlepšuje hladinu cholesterolu nebo onemocnění jater.

Díky vysokému obsahu vitaminů a živin, které jsou nezbytné pro naše tělo, je cibule nepostradatelným pomocníkem v boji proti mnoha nemocem. Naši předci to moc dobře věděli a používali ji pravidelně k úlevě od každodenních obtíží. Podívejte se, k čemu všemu je cibule dobrá y neváhejte ji kdykoliv vyzkoušet.

Nachlazení a chřipka

Máte-li nachlazení, využijte sílu cibule. Bojuje proti běžným nachlazením a dokonale vám uleví od bolesti., neboť absorbuje toxiny. Máte-li sinusitidu, pak smíchejte vodu, med a kousky cibule, a tuto šťávu pravidelně konzumujte. V případě chřipky je to stejné. Stačí macerovat dvě jarní cibule ve vodě a nechat několik hodin stát. Pak je pít před spaním a mezi jídly.

Bodnutí hmyzem

Dále je cibule skvělým pomocníkem v boji proti zimnici, dokáže ulevit od bolesti v krku, zmírňuje záněty, léčí bradavice a silně posiluje imunitní systém, který je pro naše tělo opravdu důležitý. Po kousnutí hmyzem stačí přiložit plátek cibule na ránu a bude po bolesti i otoku. Užijte si skvělé výhody cibule každý den a chraňte své zdraví.

Sdílejte článek