David Hampl
22 října, 2017
[no_pagination]

Rozmarín (Rosmarinus officinalis) je voňavá evergreenová bylina pocházející z oblasti Středozemního moře. Používá se jako kulinářské koření, pro výrobu tělesných parfémů a pro jeho možné přínosy pro zdraví.

Známý přírodní lék

Používá se v moderních bylinných lécích jako mléko proti bolesti, při migrénách a zažívacích potížích. Tato bylina nejen chutná v kulinářských pokrmech, jako je rozmarýnové kuře nebo jehněčí na rozmarýnu, ale je také dobrým zdrojem železa, vápníku a vitamínu B6. Obvykle se připravuje jako sušená celá bylina, nebo sušený práškový extrakt, zatímco čaje a tekuté extrakty jsou vyrobeny z čerstvých, nebo sušených listů. Rozmarýn je také známý pro své pozitivní účinky v oblasti zlepšování paměti.

Prospěšný pro mozek

Nedávné studie objevily, že rozmarýn obsahuje kyselinu karnozovou, která Vám může pomoci odstranit radikální poškození mozku. Má také další přírodní kyseliny, které Vám pomohou chránit buňky těla a DNA před poškozením volnými radikály.

Umí zlepšit paměť

Hlavní složky rozmarýnu zabraňují rozpadu acetylcholinu, což je chemikálie, která pohybuje mozkovými buňkami, které jsou zodpovědné za paměť a komunikaci. Vědci provedli sérii testů a zjistili, že tato bylina zvyšuje šance na zapamatování věcí. Lidé, kteří byli vystaveni rozmarýnovému oleji, měli o 60-75 % větší šanci na zapamatování ve srovnání s lidmi, kteří nebyli rozmarýnu vystaveni.

Studie účinky potvrzuje

Výzkumní pracovníci z jiné studie, která byla publikována v Therapeutic Advances in Psychopharmacology, tvrdí, že chemická sloučenina 1,8-cineol je hlavní příčinou zlepšování paměťových funkcí. Účastníci této studie vdechovali extrakt z rozmarýnu před provedením specifické práce. Před testováním byla testována úroveň jejich stresu, nálada, rychlost a přesnost. Vědci zjistili, že čím více 1,8-cineolu se absorbuje do organismu účastníka, tím více pozitivních výsledků je možné sledovat.

Zdroj fotografií: freepik.com
Sdílejte článek