David Hampl
4 června, 2020

Sterilované okurky v nálevu se staly běžnou doplňující potravinou a doplňují řadu klasických jídel nejen české kuchyně. Receptů pro přípravu nálevu a ochucení kořením existuje dnes celá řada, některé jsou laděny spíše jako sladší, jiné do kysela, primárně se však jedná o vyvážení obou těchto základních chutí. Kromě chuti jsou nakládané okurky také velmi příjemným po kinestetické stránce, kombinují šťavnatý střed s křupavou konzistencí, která se výborně hodí do hutných lahůdkových salátů, dodá specifickou příchuť lehkým salátům, jsou skvělé jako ozdoba chlebíčků nebo prostě jako příloha k pečenému či grilovanému masu. Prostřednictvím tohoto receptu si můžete připravit chutné pikantní nakládané okurky jedinečné chuti, které si zamilujete.

Jaké typy okurek se nakládají

Pro přípravu sterilovaných nakládaných okurek se využívá speciální odrůdy okurek, které dorůstají do menších délek než standardní salátové okurky. Často mívají výrůstky a zdrsněnou slupku, která je důležitá, aby bylo možné dosáhnout měkkého a zároveň křupavého povrchu. Standardně se k nakládání používají čtyři základní odrůdy okurek:

  • střapečkové
  • hruboostné
  • hustoostné
  • jemně hrubé
  • partnokarpické

Všechny uvedené odrůdy je možné bez problémů pěstovat v našich končinách a vyznačují se velmi dobrou výnosností. Tato zelenina je navíc zdravá a napomáhá udržovat štíhlou linii.

Co všechno budete potřebovat na přípravu, lák a dochucení

Následující recept je nastavený na přípravu 10 sklenic pikantních nakládaných okurek (o objemu 0,3 l). Potřebovat budete následující ingredience:

  • 2,5 kg okurek (ideálně směsi menších a větších velikostí)
  • 2 celé paličky česneku
  • 1,5 lžíce soli
  • 1 čajová lžička mletého chilli koření

Lák (nálev) se připravuje z těchto surovin:

  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 hrnku 10% octa
  • ¼ hrnku oleje

Před vložením do sklenic je potřeba okurky umýt a nakrájet podélně na čtvrtiny. Poté oloupeme česnek a nakrájíme jej na plátky. Ve větší míse promícháme okurky s česnekem, solí a kořením a necháme 2 hodiny stát. Odstátou směs naskládáme do sklenic a připravíme lák – ocet smícháme s cukrem a olejem a svaříme. Směs v okurkách zalejeme lákem, uzavřeme víčkem a zavařujeme 5-7 minut.

Sdílejte článek