David Hampl
27 února, 2020

Kuchyňské houbičky používáme téměř všichni každý den při umývání nádobí. Jsou lidé, kteří používají myčku, jež vše obstará, ale stále existuje více lidí, kteří dávají přednost raději ručnímu poctivému mytí s pomocí houbičky. Jistě víte, že houbičky mají různé velikosti, různé tvary a také různé barvy. Není to jen rozmařilost výrobců, ale má to přesně daný význam. My vám dnes ve stručnosti prozradíme, co která barva, tvar a velikost kuchyňských houbiček znamenají. Možná budete překvapeni, co všechno o tak klasické a obyčejné věci jako houbička nevíte. Pojďme na to.

Myjeme kuchyňskou houbou

Mýt nádobí nemusí být zrovna příjemná činnost, a spousta lidí ji opravdu ráda nedělá, nicméně nám nic jiného nezbyde, pokud se tedy nechceme živit jako neandrtálci. Ke kultivovanému stolování prostě patří nádobí, a nádobí se zašpiní od jídla a potom se musí umýt. Buď ho dáme do myčky nebo ho umyjeme pomocí kuchyňské houbičky. Možná ale nevíme, že si můžeme vybrat, jakou houbičku použijeme. Každá se totiž hodí na něco jiného, o čemž neví stále mnoho hospodyněk.

Brusná strana houby

Mycí houby mají své vlastnosti, které je dobré znát. Barva není jen výstřelkem výrobce, ale přesně daným cílem. Stejně tak je důležitá i brusná hrana houby, resp. ta drsná strana, která se používá na čištění odolných skvrn, jakou jsou například spáleniny. Tato drsná strana je vyrobena z hrubých vláken a jednoduše se jen nalepí na pěnovou základnu. A právě této drsné straně byste měli při výběru houby věnovat pozornost.

Zelená, červená, žlutá

Zelená brusná strana zničí i nejodolnější špínu, nicméně snadno zanechá škrábance, takže při jejím používání byste měli být opatrní.  Červená brusná strana má průměrnou pevnost, takže je nejlepší volbou při odstraňování průměrných odolných nečistot a jídla. Poškrábání zde tolik nehrozí. Žlutá brusná strana je nejměkčí, díky čemuž ji lze použít na leštění skla. Materiál je jemný, takže k poškození by dojít nemělo. Při čištění se dokonce doporučuje více třít.

Sdílejte článek