David Hampl
9 dubna, 2019

Čočka je nejenom u nás, ale i všude ve světě tou nejznámější luštěninou, která existuje. Nutno říci také to, že existuje v celé řadě různých variant. Nejznámější u nás je rozhodně čočka klasická hnědá, stejně jako je to i čočka červená. Mnoho lidí ji bere jenom jako luštěninu, ale pravdou je, že se jedná doslova o zázračné jídlo, které dokáže člověku prospět v mnoha ohledech. Pokud nevěříte, je na místě podívat se na čočku blíže. V čem všem může být čočka užitečná? Na to se můžete podívat společně s námi.

Je bohatá na bílkoviny

Bílkoviny jsou velmi důležitou látkou pro lidský organismus. Možností, jak je doplnit je celá řada. A mezi jednu z nejznámějších patří rozhodně také čočka. I proto by měla být v jídelníčku pravidelně. Díky vysokému obsahu bílkovin je oblíbená i u vegetariánů, kteří jí nahrazují bílkoviny jinak získané z masa.

Má mnoho vlákniny

Vláknina je také důležitou látkou pro lidský organismus. Hlavně proto, že podporuje správnou funkci trávení a také zpracování lidské potravy. Navíc dokáže navozovat i pocity sytosti, což z ní dělá také něco pro lidské tělo nezbytné. Vláknina je však důležitá také proto, že díky ní lze bojovat proti celé řadě různorodých zdravotních problémů, které se trávicího traktu týkají. Pomáhá při zácpě, stejně jako při průjmu. Pomáhá také při syndromu dráždivého trakčníku, stejně jako při divertikulóze.

Zaujme množstvím aminokyselin

Na ty se velmi často zapomíná, ale faktem že, že i ty mají v naší stravě své nezastupitelné místo. Aminokyseliny jsou důležité hlavně proto, že dokážou odstranit různé nežádoucí látky a toxiny z lidského těla. Čočka tak zajistí, že se v lidském organismu nebude nacházet nic, co v něm nemá co dělat.

Obsahuje kyselinu listovou

Další zajímavou složkou je kyselina listová neboli vitamín B9. Jeho klíčovou vlastností je to, že dokáže škodlivé látky v těle přeměnit na látky neutrální, nebo dokonce na látky prospěšné. Díky tomu je tělo opět výrazně čistější, stejně jako je podporován jeho metabolismus. To se následně projevuje v mnoha směrech, jako třeba dostatek červených krvinek, nebo dobře fungující nervový systém.

Má mnoho železa

Na něj se často zapomíná. Přitom je pro lidský organismus velmi důležité. Za jakého důvodu? Má vliv na kvalitu lidské krve a celkově na kvalitu krvinek, i na to, že má člověk přirozenou barvu. Železo je velmi důležitou látkou i pro těhotné ženy. Navíc je jeho získávání z čočky mnohem lepší a zdravější, než jeho získávání klasicky, z červeného masa.

Obsahuje tryptofan

Že nevíte, o jakou látku se jedná? Přitom je velmi důležitá. Jde o specifickou aminokyselinu, která se dokáže v lidském organismu proměnit na takzvaný serotonin. Ten je označován jako hormon štěstí a unikátní je tím, že dokáže zlepšovat náladu a dlouhodobě umí bojovat proti řadě psychických problémů, jako mohou být například deprese, stejně jako se může jednat také o úzkosti.

Připravit si čočku je velmi jednoduché

Jak čočku připravit? Je to snadné, jelikož ať už si zvolíte jakýkoliv druh, tak plně stačíc čočku uvařit. Nejprve ji na desítky minut až hodiny namočte do vody a v této ji následně uvařte do měkka. A co s ní dále? Možností existuje celá řada. Můžete ji použít jako přílohu, můžete z ní nachystat polévku, stejně jako může být základem třeba pro karbanátek. Stačí jenom různé druhy koření, sůl a pepř a výsledek bude dokonalý.

Sdílejte článek