Netradiční dezerty můžete připravit pro sebe, svou rodinu i návštěvy velmi jednoduše, poměrně levně a na talíři vypadají skvěle. Právě takové jsou čokoládové kostky, které vám dnes představíme. U jejich výroby nestrávíte příliš mnoho času a skvěle se hodí jako sladká odpolední svačina nebo jen tak na chuť. Vyzkoušejte je sami a zaručeně si pochutnáte!
Co budete potřebovat?
Kostky se skládají ze tří částí a každou z nich připravíte velmi snadno. Klasické kakaové těsto, vanilkovo-kakaový krém a nakonec jemné sušenky s čokoládovou polevou jsou dokonalou kombinací chutí i vůní. Proto si mnoho lidí tento dezert oblíbí po jediném soustu. Na výrobu těsta potřebujete:
- vejce – 6 ks,
- cukr – 6 lžic,
- mouka – 6 lžic,
- voda – 3 lžíce,
- kakaový prášek – 3 lžíce.
Na krém:
- mléko – 700 ml,
- vanilkový cukr – 1 balíček,
- čokoláda – 200 gramů,
- instantní zahušťovadlo – 70 gramů,
- moučkový cukr – 3 lžíce,
- máslo nebo margarín – 125 gramů.
Na polevu a ozdobu:
- jemně mleté sušenky – podle potřeby,
- mléčná čokoláda – 100 gramů,
- olej – 3 lžíce.
Pracovní postup
Začneme tím, že si na náplň odměříte 200 ml mléka a přidáte do něj instantní zahušťovadlo cukr a vanilkový cukr. Metličkou vše promíchejte. Zbytek mléka (500 ml) nalijte do hrnce a zahřejte. Připravenou směs nalijte do horkého mléka. Vařte směs a neustále míchejte, dokud nezhoustne. Potom přidejte kousky čokolády a míchejte, dokud se nerozpustí. Potom nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte těsto na základ.
Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli. Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nerozpustí. Poté pomalu přidejte vaječné žloutky. Do této směsi prosejte všechny suché ingredience na těsto. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně do něj nalijte těsto. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 20-25 minut. Vyšlehejte máslo mixérem a přidejte do něj připravený krém.
Dejte dohromady netradiční dezert
Upečené těsto rozkrojte napůl a namažte 2/3 krému. Zakryjte druhým plátem těsta. Dezert rozkrájejte na stejně velké kostky a každou z nich namažte ze stran zbylým krémem. Obalte strany v jemně mletých sušenkách. Nakonec si ve vodní lázni rozehřejte mléčnou (nebo hořkou) čokoládu s olejem. Polevu naneste doprostřed vršku každé kostky a počkejte, než poleva ztuhne. Můžete dezert také vložit do lednice, aby vše ztuhlo rychleji. Jakmile čokoláda ztuhne, můžete kostky podávat. Dobrou chuť!
Zdroj: recepti-i-zdravlje.info