Čokoládovo-banánový dort! Recept jsem dostala od kamarádky, která ho připravila na mou narozeninovou oslavu. Přesně toto je dort, který si každý zamiluje!

I vy jste milovali AHA pěnu? Nadýchanou čokoládovou dobrůtku, kterou prodávali za socialismu a ještě pár let po něm, ale dnes už ji na pultech nedostanete? Máme pro Vás skvělou zprávu! Dort a’la AHA pěna Vás vrátí do bezstarostných dob, kdy bylo nejpříjemnější věcí na světě vychutnávání čokoládového pamlsku.

Pěnový čokoládový krém je to, co dělá tento dort tak úžasným. V kombinaci s banány bude pro Vaše dítě znamenat absolutně sladké nebe. Nechte se však unést bezbřehou radostí i Vy a připravte si tento jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný AHA dort.

Co budete potřebovat

Na těsto:

Čtěte také: Nejzdravější zelenina na světě léčí pokožku a odstraňuje toxiny. Toto je doporučováno i odborníky na výživu

  • 125g másla
  • 250g hladké mouky
  • 100g krystalového cukru
  • 50g podrcených nebo rozmixovaných mandlí
  • 1 vejce

Na krém:

  • 200g hořké čokolády
  • 50g smetany
  • 50g másla
  • 250g jemného tvarohu bez hrudek
  • 100g moučkového cukru
  • 2 rumu
  • 250ml smetany
  • 3 zralé banány

Jak na to?

Nejprve si připravte máslový korpus. Máslo si nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte mouku a vypracujte směs. Potom přidejte cukr, mandle a na závěr vajíčko. Vše dobře promíchejte, tak aby Vám vzniklo husté a tuhé těsto. Vyformujte do tvaru bochníku a odložte do misky přikryté fólií do chladu.

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Po půlhodině si vyberte těsto z chladu a vyformujte ho do dortové formy. Můžete ho potáhnout i po okrajích, aby se Vám dort po ztuhnutí snadněji vyndaval z formy. Těsto vložte na půlhodinu do trouby předehřáté na 200 stupňů.

Po této době těsto vyndejte, vidličkou na celé dno udělejte pár vpichů a okraje obalte alobalem. Dejte zapéct ještě na 10 minut, alobal odstraňte a dopečte dalších 10 minut. Těsto byste dohromady měli péct ne více než 50 minut.

Mezitím, jak se těsto peče, si připravte krém. V menším hrnci ohřejte máslo a 50 ml smetany, po spojení obou surovin odstraňte z plamene a přidejte čokoládu nalámanou na kostky. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.

Nechte směs vychladnout a pak ji vyšlehejte tak, aby vznikla tuhá ale nadýchaná pěna. Tvaroh si smíchejte s cukrem a rumem, a na závěr přidejte čokoládovou pěnu.

Zbývajících 200 ml smetany vyšlehejte do pevné šlehačky a vmíchejte do čokoládového krému.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Připravte si upečené těsto. Před vkládáním krému by mělo být již zcela vychlazené. Na těsto dejte tenčí vrstvu krému a na něj uložte všechny banány.

Banány nekrájejte, ale ukládejte je na krém celé. Potom doplňte dortovou formu zbylým krémem a vrch pěkně srovnejte. Dejte na noc zatuhnout a druhý den podávejte. Dobrou chuť!