David Hampl
18 března, 2020

Čekáte návštěvu tchyně? Nebo té přechytralé sousedky odnaproti, která vám stále otlouká o hlavu, že peče lépe než vy? Vyžeňte jí vítr z plachet a předveďte se s tímhle báječným dezertem, po kterém vám vaše návštěvy vylížou i talířek! A navíc je pohádkově snadný. Nevěříte?

Na výrobu tohohle čokoládového zázraku nepotřebujete nic speciálního a nejspíš to budete mít všechno dávno ve své spíži.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 30 g másla
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce kakaového prášku

Na krém:

  • 2 oddělené vaječné žloutky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • pár kapek vanilkového aromatu
  • 3 hrsti sekaných vlašských ořechů

Na polevu:

  • 150 g čokolády na vaření nebo vysokoprocentní hořké čokolády
  • 1 lžička másla

Těsto připravíte následujícím způsobem:

Do misky vložte cukr, mléko, vejce, sodu, máslo a med a ve vodní lázni pomalu za stálého míchání zahřívejte, dokud se všechny složky nespojí do hladké jednolité masy a nezbarví se do světle bronzové barvy. Poté z vodní lázně vyjměte. Vedle do jiné misky vsypte mouku s kakaem, pomalu přidejte do zahřáté medové hmoty a důkladně míchejte.

Těsto rozdělte na 3 – 4 stejné díly a vyválejte z nich stejně velké obdélníkové placky silné kolem 4 – 5 milimetrů. Čím tenčí se vám povedou, tím lépe, ale pozor, aby se vám při manipulaci a přendavání na plech nepotrhaly.

Doporučujeme je podložit buďto pečicím papírem, svačinovou fólií nebo čistou utěrkou, pomocí kterých je budete přenášet. Ideálním materiálem je ale pečicí papír, neboť jej pod těstem můžete nechat i v průběhu pečení.

Pokud chcete dort udělat menší a vyšší, rozdělte pláty ještě na polovic. Placky dejte péct do trouby předehřáté na 175°C zhruba na 12 minut. Během pečení je ale kontrolujte, vzhledem k tloušťce těsta budou upečené raz dva, tak ať je nespálíte! Okraje mohou ztmavnout více, než zbytek těsta a budou vypadat, jako by se připékaly. To ale nevadí, je to proto, že jsou o něco slabší a po upečení a navrstvení dortu se stejně okrájí.

Během pečení si připravte krém:

Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovou trestí. Za stálého šlehání přidejte mouku a mléko. Ponořte v misce do vodní lázně a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne do konzistence smetany. Poté odstraňte z vodní lázně, nechte vychladnout, opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo a znovu vyšlehejte.

Každý plát dortu namažte tenkou vrstvou krému, posypte sekanými ořechy a navrstvěte na sebe. Pokud chcete, dortu ořízněte krajní části a vytvořte pravidelný obdélník. Poté přelijte polevou z čokolády smíchané s máslem a dejte do ledničky ztuhnout. Ať vám chutná! 🙂

Sdílejte článek