David Hampl
21 června, 2019

Kdo by neměl rád palačinky? Avšak klasické palačinky na sladko nejsou na léto tím pravým. Pokud je vhodně doplníte sezónním ovocem, získáte sice skvělé, ale poměrně těžké jídlo. Co takhle zkusit zeleninové palačinky? Netřeba se tomu tolik podivovat, vždyť cuketu přidáváme do buchet již celá staletí. Takže s tenkými cuketovými palačinkami jistě neuděláte krok vedle. Navíc je to další chutný způsob, jak zkonzumovat jednu z vašeho obrovského množství cuket.

Proč jíst cukety?

Cukety jsou bohaté na vitamíny a jsou součástí nízkokalorické stravy. Můžete je jíst na slano i na sladko, péct je vařit, smažit i grilovat. Jejich použití je jednoduše univerzální. Podle toho, jaký zvolíte recept se může jednat o velice zdravé a přitom nízkokalorické a chutné jídlo. Cukety jsou zkrátka hned po cibulích jednou z nejlepších druhů zeleniny, které si můžete připravit.

A proč jíst cuketové palačinky?

Pokud jsme vás nepřesvědčili v předchozím odstavci, uvedeme vám 6 důvodů, proč vařit takové palačinky po celé léto. A ty vás zaručeně přesvědčí:

  1. Příprava palačinek je velice snadná. Zvláště s mixérem.
  2. Cuketa se z 95 % skládá z vody. To z ní činí dietní rostlinu s nejen nízkým obsahem kalorií, ale také dlouhodobě poskytujícím pocitem sytosti. Palačinky jsou také nízkotučné, s minimem kalorií.
  3. Je to neskutečné chutné! Cuketové palačinky se příliš neliší od obvyklých. Jsou mírně sladké, i když neobsahují přidaný cukr. Můžete je jíst s medem nebo klidně i kysanou smetanou. Nebo si vymyslete vlastní variace.
  4. S cuketovými palačinkami máte možnost šokovat hosty. Nikdo z nich by totiž nevěřil, že jednou ze základních surovin je cuketa!
  5. Pokud tyto palačinky budete připravovat v létě, získáte tak velice levné jídlo.
  6. Na cuketových palačinkách si pochutnají také děti, které nechtějí jíst zeleninu. A dostat do dětí nějaké ty vitamíny navíc je pro rodiče úspěch.

Tenké cuketové palačinky – ingredience

Tenké cuketové palačinky s mlékem mohou být jak snídaní, tak i obědem nebo večeří. Jsou velice chutné, užitečné a snadné. Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 800 g cukety,
  • 2 ks vejce,
  • 1 polévková lžíce mléka,
  • 1 – 1,5 šálku mouky,
  • 1 svazek petrželky,
  • 2 lžíce rostlinného oleje,
  • 1 lžička soli.

Příprava cukety

Použijte mírně zralé cukety, protože ty jsou na přípravu tohoto receptu nejlepší. Nejenže mají nejlepší chuť, ale také nejvyšší koncentraci vitamínů. Cuketu dobře omyjte a nastrouhejte ji na nejjemnějším struhadle, pokud chcete cítit jemnou strukturu zeleniny. Můžete ale použít také mixér, pokud chcete hladší palačinky, jednotnější ve struktuře (tuto možnost využijte zejména tehdy, když chcete před strávníky skrýt hlavní surovinu – cuketu: existují totiž strávníci, kteří mají zbytečné předsudky a odmítli by palačinky jíst).

Dokončení těstíčka

Nyní si nakrájejte petrželku. Pokud máte rádi, můžete použít místo petrželky kopr. Vejce rozšlehejte a přidejte k nim mléko. Spojte metličkou dohromady. Postupně zašlehávejte mouku, které jste předem prosili přes síto. Nakonec vmíchejte cukety a nasekanou petrželku. Vmíchejte také dvě lžíce oleje a těsto pořádně promíchejte.

Smažení palačinek

Předehřejte pánev a těsto na ni můžete postupně nalévat již bez dalšího tuku. Rostlinný olej je již v těstě, takže není nutné mazat pánev. Když je palačinka na jedné straně opečená, otočte ji. Cuketové palačinky jsou obzvláště chutné se zakysanou smetanou a česnekovou omáčkou (na její přípravu smíchejte 250 ml zakysané smetany s utřeným česnekem a nakrájeným koprem).

Sdílejte článek