David Hampl
27 listopadu, 2018

Zeleninové jídlo, to rozhodně není jenom salát. Když se vybere ta pravá surovina a také dojde k tomu, že je zvolen správný technologický postup, tak se lze těšit na velmi dobrý výsledek. To jasně ukazují i tyto cuketové placky, které si rozhodně zamilujete. Pokud máte dost masa v jídelníčku a pokud hledáte lehkou změnu, ta, si buďte jisti, že vás tato varianta rozhodně nemůže zklamat. Právě naopak.

Jaké jsou ingredience?

Cuketové placky jsou nejenom velmi chutné, ale také nejsou ani nijak složité na přípravu. O tom se můžete snadno přesvědčit jak v našem popsaném postupu, tak se o tom přesvědčíte také v rámci soupisu ingrediencí. Co tedy budete potřebovat konkrétně? Podívejte se s námi.

  • 500 gramů cukety
  • 500 gramů brambor
  • 2 vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • Trocha soli a mouky

Nachystejte zeleninu

Máme na mysli jak samotné brambory, tak máme na mysli samozřejmě také i cuketu. Obojí je zelenina, kterou je třeba nejprve oloupat. Jakmile máte, je nutné strouhání. Pokud chcete opravdu velmi dobré placky se skvělou chutí a také se správnou konzistencí, tak je na místě myslet na to, ženo strouhání by mělo být provedeno nejlépe na jemném struhadle. Můžete jít buď cestou klasického ručního strouhání, stejně jako je možné využít i kuchyňského robota se správnými nástavci.

Příprava těsta na cuketové placky

Máte nastrouháno? Pokud ano, je vhodné ze základu těsta následně rukou vymačkat a vylít vodu. O té méně mouky budete potřebovat a o to lepší chuť si zachováte. Následně už stačí přidat všechny ingredience. Tedy vejce, prolisovaný česnek, majoránku a také sůl. Podle konzistence a vodnatosti přidejte v případě potřeby i mouku. Vše důkladně zamíchejte a ochutnejte. Je-li vše v pořádku, můžete začít s finální přípravou.

Smažení je klasikou

Podobně jako u bramboráku, tak i v případě, kdy chystáte cuketové placky je na místě použít postup, kterým je smažení. Buď na oleji, nebo na sádle. Placky se smaží zhruba 2 – 5 minut z každé strany. Důležité je nejenom to, aby byly náležitě tepelně opracované, ale i to, aby byly křupavé. To se výrazně pozitivně podepíše právě na jejich výsledné chuti.

Sdílejte článek