Cvičíte a formujete postavu do plavek? Pak byste měli zařadit do jídelníčku sladké brambory. Jsou totiž jedním z nejlepších sacharidů pro Vaše tělo!

Jedná se o sladký, měkký a celkově výživný druh zeleniny. Na bázi vitamínů, minerálů, vlákniny a zdraví stimulujících fytonutrientů jsou sladké brambory pro Vás dobré a snadno se připravují. Mohou se zdát příliš dobré, aby to byla pravda, ale tato pestrá kořenová zelenina patří do Vašeho nákupního seznamu.

Výživová statistika

Velikost porce: 1 středně velká sladká brambora

  • 112 kalorií
  • 26 g sacharidů (8% DV)
  • 2 g bílkovin
  • 0 g celkového tuku
  • 0 g nasyceného tuku
  • 4 g vlákniny (15% DV)
  • 5 g cukru
  • 438 mg draslíku (12% DV)
  • 32 mg hořčíku (8% DV)
  • 39 mg vápníku (3% DV)
  • 0,8 mg železa (3% DV)
  • 61 mg fosforu
  • 3 mg vitamínu C (5% DV)
  • 0,3 mg vitamínu B6 (15% DV)
  • 18 443 IU vitamínu A (386% DV)

Jaké jsou zdravotní přínosy sladkých brambor?

Čtěte také: Lenivé bramborové knedlíčky: Brambory uvařila ve šlupce a rozmačkala je vidličkou. Z nelepivého těsta vytvořila ty nejchutnější knedlíčky pod sluncem!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Existuje důvod, proč najdete v každé salátové prodejně speciální sladké brambory. Jejich konzumace totiž:

  1. Zlepšuje zrak: Vitamin A pomáhá zlepšovat zrak.
  2. Zlepšuje imunitu: Vitamin A pomáhá také s dalšími tělesnými funkcemi, včetně buněčné komunikace, růstu a diferenciace.
  3. Bystří mysl: Vitamin B6 je nezbytným koenzymem pro kognitivní vývoj.
  4. Posilňuje srdce: Jak draslík, tak hořčík se podílí na podpoře krevního tlaku.
  5. Snižuje LDL cholesterol: Vláknina pomáhá snižovat špatný cholesterol a riziko srdečních onemocnění, obezity a diabetu 2. typu.

Jsou sladké brambory lepší než klasické bílé?

Zatímco sladké brambory jsou podstatně bohatší ve vitamínu A a o něco bohatší v množství vlákniny, bílé brambory vyhrávají, pokud jde o obsah draslíku a vitamínu C. Bílé i sladké brambory se počítají jako potraviny bohaté na živiny. Určitě je tak zařaďte do Vašeho jídelníčku.

Jsou sladké brambory bohaté na cukr?

Ani náhodou! Tyto brambory mají přirozeně se vyskytující cukr, nikoliv uměle přidaný. Ve skutečnosti výzkum prokazuje, že sladké brambory mohou být výborným přírůstkem diabetické diety. Je běžná mylná představa, že diabetici se musí vyvarovat všem sacharidům. Důležité však je, že se konkrétní sacharid rozkládá pozvolně po celý den. Sladké brambory jsou potraviny s nízkým obsahem glykemických látek a vysokým obsahem vlákniny, což znamená, že uvolňují a absorbují glukózu do krevního oběhu velmi pomalu, čímž zabraňují tvorbě cukru v krvi.

Jsou sladké brambory stejné jako Yams?

Ačkoli mnoho Američanů používá jejich názvy zaměnitelně, tyto dvě zeleniny nejsou příbuzné. Yams jsou téměř výlučně pěstovány v Africe a Asii. Podívejte se na cylindrický tvar s černou, nebo hnědou slupkou, stejně jako na bílou, fialovou, nebo načervenalou dužinu. Jsou sušší a škrobivější než sladké brambory a často se vyskytují pouze v mezinárodních supermarketech. Pravé sladké brambory jsou snadněji dostupné v obchodech s potravinami.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Oranžové, žluté, nebo fialové sladké brambory: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Studie ukazují, že různě barevné sladké brambory mohou obsahovat různé úrovně fytonutrientů, chemických látek podporujících zdraví. Například oranžové sladké brambory mají nejvyšší hladinu beta-karotenu, karotenoidu s antioxidační aktivitou. Na druhé straně, fialové sladké brambory mají více anthocyaninů a flavonoid nalezený u borůvek. Antokyany mají také antioxidační účinek a mohou podporovat zdravou funkci mozku.

Jak se tyto brambory připravují?

Existuje tolik chutných způsobů, jak využít sladké brambory! Při nákupu vyberte pevné hlízy s hladkou slupkou. Skladujte je volně po dobu jednoho týdne na chladném, suchém a tmavém místě – nikoliv v ledničce. To by mohlo způsobit, že se jejich jádro vytvrdí a vytvoří nepříjemnou chuť při vaření.

Použijte sladké brambory v různých receptech, včetně snídaňových pokrmů, hlavních pokrmů, a dokonce i dezertů. Sladké brambory jsou dokonalé v tom, že je můžete přidat jak do slaných, tak do sladkých pokrmů.

Tip! Snažte se brambory skladovat dle pokynů, tím maximalizujete obsah vlákniny v nich.

Vyzkoušejte např. tyto recepty!

  • Smažené sladké brambory
  • Pečené „hranolky“ ze sladkých brambor
  • Saláty s pečenými sladkými bramborami
  • Sušenky ze sladkých brambor