Dejte na tyto babské rady a antibiotika ani jiné klasické léky už nikdy nebudete potřebovat. Co zabírá mnohem lépe na různé nemoci než prášky plné chemie? Podívejte se!

V dřívějších dobách, když neexistovala antibiotika, léčili lidé nemoci především přírodním způsobem. V případě závažných onemocnění samozřejmě výbava běžné kuchyně k uzdravení nepostačila, ale kašel nebo rýmu mnohdy vyhnala mnohem účinněji, než to umějí dnešní léky. Proto vám přinášíme seznam těch nejlepších tipů na léčivé suroviny, které můžete vyzkoušet i v současnosti a které vám uleví od zdravotních potíží.

Zázvor

Zázvor je velice staré koření, které nejenže dokáže skvěle dochutit jakékoliv jídlo, ale také zdravotně pomáhá. Jeho léčebné účinky znali již lidé ve staré Číně a v Indii. Jen co ho vyzkoušíte, uvidíte, jak skvěle může fungovat proti rýmě. Pro maximalizaci účinku i pro možnost překonat jeho pálivou chuť se nejčastěji podává s medem a s citrónem. Dokáže léčit nachlazení a zmírňovat typickou chřipku. Uvolní ucpané dýchací cesty, zmírní bolest v krku i hlavy a celkově vám vrátí ztracenou energii. Také má pozitivní vliv na ztišení kašle a to jak suchého, tak vlhkého.

Křen

Křen je neocenitelným dochucovacím kořením jídel i přírodním lékem, který se skvěle hodí jako podpůrná léčba při infekcích ledvin a močových cest. Také dokáže ulevit od bolesti hlavy a jeho užívání je doporučováno i při revmatismu. Ve starých dobách tyto jeho účinky znali, ale především křen používali jako lék na běžnou chřipku. Křen totiž:

Čtěte také: Když jednou ochutnáte tuto sladkou a tradiční španělskou pochoutku, okamžitě si recept přidáte do své sbírky!

  • Snižuje zahlenění
  • Pomáhá od kašle
  • Má antiseptické účinky

Křen byl také používán k léčení astmatu nebo bronchitidy. Pokud astmatem či jinými dýchacími potížemi trpíte, rozhodně křen vyzkoušejte. Jeho silnější verzí je pak takzvané wasabi. Jedná se o speciální japonskou odrůdu křenu, která je typická svou zelenou barvou, ale také výraznější a mnohem více pálivou chutí.

Chilli papričky

Další pálivou věcí, která má pozitivní vliv na lidské zdraví, jsou chilli papričky. Ty, stejně jako velká část ostatních pálivých koření, pomůžou pročistit dýchací cesty. Účinnou látkou je v případě chilli kapsaicin. Ten také dává papričkám onu pálivou chuť. Kromě pomoci při rýmě také vyplavuje v organismu endorfiny – „hormony dobré nálady“. Dále má pozitivní vliv na problémy s kůží a bolesti svalů. Pro každého, kdo chce zhubnout, je chilli doporučované, protože pomáhá s redukcí přebytečných kilogramů, nastartuje metabolismus a navíc upravuje hladinu cholesterolu. Dokáže z těla odvádět velké množství karcinogenů a tak působí jako skvělý prostředek pro detoxikaci. Díky svým vlastnostem snižuje riziko infarktu, rakoviny nebo mrtvice. Pro své zdravotní benefity se vyplatí pálivé papričky konzumovat i když nejste milovníky ostrých jídel alespoň v decentní formě jemného okořenění jídla.

Cibule

Na rozdíl od většiny dalších výše zmíněných potravin, cibule je i v dnešních dobách všeobecně dobře známá jako účinný přírodní lék proti nachlazení a chřipce. Dokáže spolehlivě dostat hleny z průdušek a v lidové medicíně se používala i proti astmatu a jiným dýchacím obtížím. Kromě konzumace syrové cibule, která není příliš chutná a mnoho lidí ji má problémy sníst, lze použít i její šťávu s ochucením:

  • Cukrem nebo medem
  • Pomerančovým nebo grepovým džusem
  • Čajem z bylinek

Kromě toho, že cibule uleví od chřipky a nachlazení, má ještě další zajímavé účinky, o kterých se však dnes již tolik mezi lidmi neví. Lze ji použít na léčbu bradavic – zejména při včasném nasazení může opravdu být účinná. Také přiložení plátku cibule uleví od svědění při poštípání hmyzem a rovněž zamezí natékání poštípaného místa. Stejně dobře působí na modřiny. Umí potlačit přicházející virózu a má pozitivní vliv na střevní mikroflóru.

Vařené víno

Jedním z dalších tradičních receptů, který udělá radost všem milovníkům svařáku, je léčení chřipky pomocí svařeného vína. To uleví od typických příznaků, jako je ucpaný nos a zahlenění. Víno můžete při svaření naředit s vodou a také do něj přidat skořici, hřebíček, či jiné koření, med (ten lze nahradit cukrem, ale přijdete o jeho zdravotní účinky) nebo citronovou šťávu. Samotné víno má pak také řadu dalších zajímavých zdravotních benefitů, když jej konzumujete v rozumné míře. Může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, mozkové mrtvice a dalších civilizačních chorob. Také má pozitivní vliv na střevní mikroflóru a antioxidační účinky.

Masový vývar

Velice často používaným a téměř na jakýkoliv neduh doporučovaným receptem byl v dřívějších dobách poctivý masový vývar. Je však třeba ho uvařit po domácku – nikoliv z bujónu či jiné instantní směsi. Připravit si můžete kuřecí, vepřový i hovězí vývar a lze do něj přidat ještě kousky zeleniny. Ideální je, pokud je dostatečně mastný. Ať už vás trápí cokoliv, masový vývar dodá tělu potřebnou energii při boji s nemocí a posilní vás. Dokáže zasytit a přitom není příliš kalorický. Sám pak pomáhá proti řadě problémů. Nejčastěji bývá doporučovaný na:

  • Kocovinu
  • Nevolnost
  • Chřipku

Česnek

Poslední potravinou s téměř zázračnými účinky, na kterou se podíváme, je česnek. Ten vyniká především svým lokálním antibakteriálním účinkem. Dokáže si poradit s ucpaným nosem, bolestí hlavy i krku a zbavit vás hlenů. Také výrazně zvyšuje chuť do jídla. Můžete jej konzumovat samotný třeba na topince nebo si z něj připravit medicínu například jeho rozdrcením a smícháním s medem. Kromě pomoci od chřipky má česnek ještě další skvělé léčebné vlastnosti. Pomůže vám s hubnutí, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, chrání cévy před ztrátou pružnosti a tím pomáhá proti problémům se srdcem typu srdeční infarkt nebo ateroskleróza. Česnek je stejně jako cibule účinným prostředkem v boji s bradavicemi.