David Hampl
10 června, 2019

Zapečené brambory se smetanou, česnekem a křehkým kuřecím masem – lahodný pokrm, za který se nemusíte stydět ani na slavnostním obědě. Navíc je tento recept velmi jednoduchý a neuvěřitelně chutný. Vyzkoušejte brambory, na které nezapomenete.

Když je to v troubě

Zapékání je velmi oblíbený kuchařský postup mnoha labužníků. Nejen, že výsledky chutnají výborně, ale také jde o jednoduchý způsob vaření. Stačí pokrm dát do trouby, která se téměř o vše postará a vám zbyde čas třeba na pár kapitol rozečtené knihy.

Při zapékání se také můžete setkat s pojmem gratinování – jde ale o synonymum. Navíc vás za tento způsob úpravy jídel váš doktor pochválí – jde o mnohem zdravější způsob, než je například smažení.

Na náš recept se neobejdete bez:

  • 1 kg brambor
  • 1 kg kuřecího masa
  • 200 g zakysané smetany
  • Česnek, pepř a sůl podle zvyku a chuti

Jak připravit zapečené brambory se smetanou, česnekem a kuřecím masem

Nejdříve si připravte brambory. Bude potřeba je pečlivě zbavit slupky a všech případných nedokonalostí. Nakrájejte je na menší kousky (ideálně čtvrtky a menší kousky). Brambory pečlivě vyskládejte na dno pečící formy. Pokud chcete zkrátit čas pečení, můžete brambory nakrájet na tenké plátky.

Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte. Připravenou česnekovou drť smíchejte se zakysanou smetanou. Smetanu s česnekem přidejte k naskládaným bramborám. K dochucení použijte sůl a pepř – obojí podle vaší chutí. Na vaší chuti je toho koneckonců víc – pokud máte rádi pečenou kukuřici, nic vám nebrání přidat ji taky. Výborná je i pečená mrkev a skvělého výsledku dosáhnete, i když přidáte nakrájenou cibuli.

Nachystejte si kuřecí maso. Můžete zvolit jak kuřecí prsa, tak i kuřecí stehna – záleží, jaký typ masa vám chutná více. Pokud kuřecí není vaše oblíbené (nebo jste se ho již přejedli), můžete vyzkoušet i variantu s krůtím masem. Postup je stejný, jen mu musíte přizpůsobit zvolené koření.

Vegetariáni můžou maso nahradit například okořeněným tofu nebo třeba vhodnou zeleninou. Může to být například cuketa nebo lilek.

Maso nezapomeňte okořenit. Bude vám stačit i jen pepř a sůl, ale pokud budete chtít, můžete použít i grilovací koření. Výborného výsledku docílíte i s kvalitním kari, ale to je spíše pro milovníky ostřejších jídel.

Nachystané a okořeněné maso naskládejte na vrstvu brambor se smetanou. Troubu si předem rozehřejete na 220° a nechte v ní péct brambory s masem alespoň po dvacet minut. Po dvaceti minutách podlijte brambory sklenicí vody – zamezíte tak tomu, aby se brambory připálili. Pokud chcete zjemnit výslednou chuť, můžete v průběhu pečení přidat kousek másla.

Brambory s masech nechte péct dalších padesát minut – čas ale raději přizpůsobte zkušenostem se svou vlastní troubou.

Po vytáhnutí můžete podávat. Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek