Dejte si pozor na stres! Odbouráte ho jídlem! Která potravina je ta pravá, v čem se liší od klasiky a jak chutná? Budete ohromeni

Máte náročné povolání? Nebo vás stresují děti nebo manžel? Každý si občas prošel obdobím, kdy jste byli ve stresu. A nemusí to být vaše práce, stačí, když vás čekají nějaké zkoušky, nebo jste například nervózní z vystoupení, které vás čeká. Při stresu naše tělo vyžaduje dodat cukr. Proto také většina z nás sáhne po něčem dobrém, jako je čokoláda, bonbony apod. Cukr ale není pro tělo prospěšný. Jak to tedy udělat, abyste dodali tělu cukr, ale nemuseli jste mít výčitky, že jíte nezdravě? Podívejte se.

Není brambor jako brambor

Máte rádi brambory? Pokud ano, je to jednodušší, pokud ne, neutíkejte, není totiž brambor jako brambor. Vyzkoušejte tzv. batáty, tedy sladké brambory a zabijete dvě mouchy jednou ranou:

  • Dodáte tělu potřebný cukr
  • Dopřejte tělu hodně vitamínů a vlákniny
  • Pomůžete tělu zbavit se stresu

Na rozdíl od klasických brambor se povijnice batátová, jak se rostlina jmenuje, pyšní nižším obsahem škrobu, jsou tedy lépe stravitelné, než klasické brambory. Obsahují více vlákniny a kromě toho také vitamin A, betakaroten, draslík, vitamin B6, vitamín C, kyselina chlorgenová, která pomáhá likvidovat karcinogeny a viry, v neposlední řadě obsahuje pektin, který snižuje hladinu cholesterolu.

Čtěte také: Nestyděl se zveřejnit fotky své plnoštíhlé ženy a oslovil tím celý svět!

Batáty v kuchyni

Dnes jsou batáty v kuchyni čím dál více oblíbené. Konzumujeme je i se slupkou. Tím že bychom je oškrábali, ztratili bychom tak důležitý betakaroten. Můžeme z nich dělat pyré, upéci je, čímž se vám tak snižuje procento prospěšných látek, dále se přidávají do salátů, polévek ale díky své sladké chuti i do moučníků Nebojte se si připravit skvělé batáty se sýrem. Potřebujete k tomu batáty, jednu klasickou bramboru, červenou cibuli, bílou papriku, červenou papriku, česnek, olivový olej a v neposlední řadě sýr feta. Batáty s bramborou nejdříve povaříme, poté dáme do pekáčku s uvedenými surovinami, které máme nakrájené na kostky. Pečeme asi 45 minut, poté pekáček vyndáme a posypeme sýrem feta a dáme zpět zapéct. Určitě si pochutnáte, je to skvělá varianta na bezmasou zdravou a teplou večeři. Máte také nějaký ověřený recept, nebo batáty vůbec nepoužíváte a raději dáte přednost klasickým bramborám?

Pěstování povijnice batátové

Batáty si můžete vypěstovat i na své zahradě, jsou poměrně nenáročné a přizpůsobí se klimatickým podmínkám. Důležité je jim dopřát slunečné místo a správnou hlinitopísčitou půdu. Rostlinky můžeme mít i doma v květináči, tím získáte netradiční pokojovou rostlinu, kterou nemá jen tak někdo. V létě ji můžete mít venku, na zimu je pak potřeba ji přemístit do tepla. Určitě se nebojte si vypěstovat vlastní suroviny a poté je využít v kuchyni. Pomohou vám nejen se zmíněným stresem, ale také vám dodají spoustu prospěšných látek. Vyzkoušíte je a ochutnáte je? Je to snadné.