Dejte si pozor na tuto surovinu, kterou pravděpodobně běžně jíte! Ačkoli je běžně k dostání, ničí zdraví!

V tomto článku jsme se vás rozhodli varovat před škodlivými účinky dneska už poměrně často rozšířené suroviny. Spousta lidí ji konzumuje, protože věří, že je to naopak zdravá surovina, která je skvělou alternativou masa, protože obsahuje tolik bílkovin. Hádáte správně, jedná se o sóju a sójové výrobky. Výrobci těchto produktů se nám snaží namluvit, že se jedná o velice zdravou variantu lidského zdraví. Avšak odborníci tvrdí pravý opak.

Jaká je pravda o sóje a sójových výrobcích?

Zatímco samotné sójové boby nemusí být v malém množství pro konzumaci vůbec škodlivé, výrobky z nich, už zdravé vůbec nejsou. Výrobci si totiž z této plodiny udělali zlatý důl. rozdělili sójové boby na dvě ziskové složky – bílkoviny a oleje. A právě jako zdroj bílkovin jej kupuje spousta lidí, která se snaží vyhnout konzumaci masa. Mnohem lepší volbou, která obsahuje kvalitnější bílkoviny ale patří vajíčka nebo kvalitní mléčné výrobky.

Nepřirozené potraviny

Výrobci sójových produktů tak vytvářejí něco, o čem tvrdí, že je to bezpečně a zdraví prospěšné. Díky technologickým postupům jsou schopni sóju zpracovávat, avšak již nejsou schopni z ní vytáhnout škodlivé látky ani toxiny. Naopak je výrobou do sójových produktů dále přidávají.

Čtěte také: To, že se tento pejsek vrátil opět do normálního života považují jak jeho zachránci, tak i samotní lékaři za skutečný zázrak. Ukázal, že je obrovským bojovníkem. V jakém stavu byl nalezen? To nechcete vědět

Škodlivé látky v sójových produktech

Při výrobě sójových produktů vzniká hned několik škodlivých sloučenin. Jednou z nich je sójový proteinový izolát, dále pak hydrolyzovaný rostlinný protein. Obě látky mají společné to, že obsahují fytáty, sloučeniny, které zabraňují vstřebávání minerálů. Už to samo o sobě je dost závažné. Tím ale výčet účinků škodlivých látek v sójových produktech bohužel nekončí. Enzym trypsin, který je tolik důležitý pro správné trávení, je taktéž blokován.

Zdravotní problémy způsobené sójou

Odborníci zjistili, že lidé, kteří často konzumují sóju, mohou mít spoustu zdravotních obtíží. Typickým příkladem jsou například problémy se štítnou žlázou. Ty jsou spojovány s dalšími problémy, jako je například obezita, letargie, únava, vypadávání vlasů a další. Sója ale může způsobit také rakovinu (například již zmíněné štítné žlázu, prsu a pankreatu), poškození mozku či nemoci pohlavních orgánu. Sója patří taktéž mezi alergeny, takže může vyvolat sójové alergie.

Sója ohrožuje také vaše děti

Vzhledem k tomu, že sója napodobuje činnosti některých hormonů, je extrémně nebezpečná zejména pro děti. Typickým příkladem je například hormon estrogen, který může být obsažen v sójovém mléku, a to v množství, které odpovídá až pětinásobku estrogenu v jedné antikoncepční pilulce. Konzumaci sóji a produktů z ní by se tak měly vyhnout i těhotné ženy.

Sója patří mezi antinutrienty

Potraviny jíme za účelem, abychom z nich získali určité živiny. Avšak sója činí pravý opak – brání našemu tělu, aby si z potravin bralo potřebné živiny, takže se může stát, že s pravidelnou konzumací sójových výrobků dojde k tomu, že vám budou určité živiny chybět. A to může vyvolat spoustu onemocnění.

Existuje „bezpečná“ sója?

Ty sójové výrobky, které byly zpracovány fermentací, nezpůsobují takové zdravotní riziko. Škodlivé látky se procesem fermentace snižují. Naopak tímto procesem získávají sójové produkty jiné prospěšné látky, například probiotika. Mezi bezpečné druhy sóji tak patří potravina s názvem natto (patří k nejlepším zdrojům vitamínu K2 na světě), tempeh, miso a sójová omáčka.