David Hampl
12 června, 2019

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale hlavně ne nudné? Vždyť je to pořád dokola – medovník, Tiramisu, bábovka a jede se od znova. Co tahle udělat recept, který je nový, neotřelý a neméně chutný?

Přesně takový je tento snadný recept na výtečný dezert, kterým skvěle pohostíte každou návštěvu. Je jedno o koho se jedná, vždy budete slavit úspěch. A připravte se, že budete rozdávat recepty.

Dezert, co se rozplývá na jazyku

Na přípravu tohoto chutného dezertu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 320 g mouky
  • 500 g margarínu nebo másla
  • 7 lžic vody, špetka soli, polévková lžíce cukru, špetka kyseliny citronové
  • 380 g kondenzovaného mléka
  • 100 g vlašských ořechů

Recept se skládá z dvou kroků. Nejprve si připravíme korpus a poté krém. Korpus uděláme tak, že si prosejeme do misky mouku a přidáme 250 g másla nebo margarínu. Vše důkladně promícháme, ideálně rovnou rukama, aby se těsto dobře propracovalo. Postupně přidávejte studenou vodu. Celkem 7 lžic. Stále důkladně promícháváme a hněteme, aby se těsto dobře propracovalo. Poté ho uložíme na hodinu odpočinout do lednice.

Vychlazené těsto nyní rozdělíme na devět stejných částí. Každou část vyválíme na tenkou kulatou placku, kterou upečeme do zlatova. Pečeme po dobu asi 5-7 minut, ale pořád nakukujte do trouby, zda těsto příliš nehnědne. Tento proces chvíli zabere, ale výsledek stojí za to. Placky by měly mít ideálně stejnou tloušťku i velikost.

Nyní je čas na přípravu krému. Smíchejte měkké máslo nebo margarín (250 g) s kondenzovaným mlékem. Do krému je možné přidat nasekané ořechy. Pokud ořechy nejíte nebo nemůžete, lze je snadno nahradit třeba kokosem nebo kousky čokolády. Krém uložte do lednice, aby byl na servírování pěkně ztuhlý.

Vychladlé pláty dortu si nyní připravte a postupujte následovně. Každý plát nejprve pomažte krémem a na něj přiklopte další plát a postup opakujte, dokud nebudete mít hotovo. Zbytek krému můžete použít na dozdobení povrchu. Nahoru dejte ořechy nebo čerstvé ovoce, zdobení můžete udělat i pomocí čokoládových hoblinek nebo topingu.

Dort je nyní nutné nechat pořádně uležet, aby se krém mohl vsáknout do těsta a celý dort nejen držel při sobě, ale byl i vláčný. Ideálně jej tedy nechte odpočinout do druhého dne.

Radost ze skvělého výsledku

Dort chutná opravdu famózně, a přitom se skládá je z několika základních ingrediencí. Rozhodně s ním neuděláte ostudu při žádné příležitosti a vaše rodina i přátelé budou obdivovat vaše kuchařské umění.

Jedinou nevýhodou je, že dort je poměrně kaloricky náročný. Je v něm hodně másla a kondenzované mléko také nepatří ke nejzdravějším potravinám. Když už ale jednou „hřešíte“, tak ať to aspoň stojí za to. A tento dort můžete jít večer vyběhat.

Sdílejte článek