Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a jak rychle ho dokážete připravit. O co se jedná? Neuvěříte, že tato novinka se dá připravit z pár klasických ingrediencí -
Menu

Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a jak rychle ho dokážete připravit. O co se jedná? Neuvěříte, že tato novinka se dá připravit z pár klasických ingrediencí

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale hlavně ne nudné? Vždyť je to pořád dokola – medovník, Tiramisu, bábovka a jede se od znova. Co tahle udělat recept, který je nový, neotřelý a neméně chutný?

Přesně takový je tento snadný recept na výtečný dezert, kterým skvěle pohostíte každou návštěvu. Je jedno o koho se jedná, vždy budete slavit úspěch. A připravte se, že budete rozdávat recepty.

Dezert, co se rozplývá na jazyku

Na přípravu tohoto chutného dezertu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 320 g mouky
  • 500 g margarínu nebo másla
  • 7 lžic vody, špetka soli, polévková lžíce cukru, špetka kyseliny citronové
  • 380 g kondenzovaného mléka
  • 100 g vlašských ořechů

Recept se skládá z dvou kroků. Nejprve si připravíme korpus a poté krém. Korpus uděláme tak, že si prosejeme do misky mouku a přidáme 250 g másla nebo margarínu. Vše důkladně promícháme, ideálně rovnou rukama, aby se těsto dobře propracovalo. Postupně přidávejte studenou vodu. Celkem 7 lžic. Stále důkladně promícháváme a hněteme, aby se těsto dobře propracovalo. Poté ho uložíme na hodinu odpočinout do lednice.

Vychlazené těsto nyní rozdělíme na devět stejných částí. Každou část vyválíme na tenkou kulatou placku, kterou upečeme do zlatova. Pečeme po dobu asi 5-7 minut, ale pořád nakukujte do trouby, zda těsto příliš nehnědne. Tento proces chvíli zabere, ale výsledek stojí za to. Placky by měly mít ideálně stejnou tloušťku i velikost.

Nyní je čas na přípravu krému. Smíchejte měkké máslo nebo margarín (250 g) s kondenzovaným mlékem. Do krému je možné přidat nasekané ořechy. Pokud ořechy nejíte nebo nemůžete, lze je snadno nahradit třeba kokosem nebo kousky čokolády. Krém uložte do lednice, aby byl na servírování pěkně ztuhlý.

Vychladlé pláty dortu si nyní připravte a postupujte následovně. Každý plát nejprve pomažte krémem a na něj přiklopte další plát a postup opakujte, dokud nebudete mít hotovo. Zbytek krému můžete použít na dozdobení povrchu. Nahoru dejte ořechy nebo čerstvé ovoce, zdobení můžete udělat i pomocí čokoládových hoblinek nebo topingu.

Dort je nyní nutné nechat pořádně uležet, aby se krém mohl vsáknout do těsta a celý dort nejen držel při sobě, ale byl i vláčný. Ideálně jej tedy nechte odpočinout do druhého dne.

Radost ze skvělého výsledku

Dort chutná opravdu famózně, a přitom se skládá je z několika základních ingrediencí. Rozhodně s ním neuděláte ostudu při žádné příležitosti a vaše rodina i přátelé budou obdivovat vaše kuchařské umění.

Jedinou nevýhodou je, že dort je poměrně kaloricky náročný. Je v něm hodně másla a kondenzované mléko také nepatří ke nejzdravějším potravinám. Když už ale jednou „hřešíte“, tak ať to aspoň stojí za to. A tento dort můžete jít večer vyběhat.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…
RECEPTY

Slané palačinky, které jsou nejen vynikající, ale také zdravé. Tento…

Horké letní dny jsou zde, a to znamená i to, že je načase trochu odlehčit i své stravování. Do svého…