Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a jak rychle ho dokážete připravit. O co se jedná? Neuvěříte, že tato novinka se dá připravit z pár klasických ingrediencí -
Menu

Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak skvěle chutná a jak rychle ho dokážete připravit. O co se jedná? Neuvěříte, že tato novinka se dá připravit z pár klasických ingrediencí

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale hlavně ne nudné? Vždyť je to pořád dokola – medovník, Tiramisu, bábovka a jede se od znova. Co tahle udělat recept, který je nový, neotřelý a neméně chutný?

Přesně takový je tento snadný recept na výtečný dezert, kterým skvěle pohostíte každou návštěvu. Je jedno o koho se jedná, vždy budete slavit úspěch. A připravte se, že budete rozdávat recepty.

Dezert, co se rozplývá na jazyku

Na přípravu tohoto chutného dezertu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 320 g mouky
  • 500 g margarínu nebo másla
  • 7 lžic vody, špetka soli, polévková lžíce cukru, špetka kyseliny citronové
  • 380 g kondenzovaného mléka
  • 100 g vlašských ořechů

Recept se skládá z dvou kroků. Nejprve si připravíme korpus a poté krém. Korpus uděláme tak, že si prosejeme do misky mouku a přidáme 250 g másla nebo margarínu. Vše důkladně promícháme, ideálně rovnou rukama, aby se těsto dobře propracovalo. Postupně přidávejte studenou vodu. Celkem 7 lžic. Stále důkladně promícháváme a hněteme, aby se těsto dobře propracovalo. Poté ho uložíme na hodinu odpočinout do lednice.

Vychlazené těsto nyní rozdělíme na devět stejných částí. Každou část vyválíme na tenkou kulatou placku, kterou upečeme do zlatova. Pečeme po dobu asi 5-7 minut, ale pořád nakukujte do trouby, zda těsto příliš nehnědne. Tento proces chvíli zabere, ale výsledek stojí za to. Placky by měly mít ideálně stejnou tloušťku i velikost.

Nyní je čas na přípravu krému. Smíchejte měkké máslo nebo margarín (250 g) s kondenzovaným mlékem. Do krému je možné přidat nasekané ořechy. Pokud ořechy nejíte nebo nemůžete, lze je snadno nahradit třeba kokosem nebo kousky čokolády. Krém uložte do lednice, aby byl na servírování pěkně ztuhlý.

Vychladlé pláty dortu si nyní připravte a postupujte následovně. Každý plát nejprve pomažte krémem a na něj přiklopte další plát a postup opakujte, dokud nebudete mít hotovo. Zbytek krému můžete použít na dozdobení povrchu. Nahoru dejte ořechy nebo čerstvé ovoce, zdobení můžete udělat i pomocí čokoládových hoblinek nebo topingu.

Dort je nyní nutné nechat pořádně uležet, aby se krém mohl vsáknout do těsta a celý dort nejen držel při sobě, ale byl i vláčný. Ideálně jej tedy nechte odpočinout do druhého dne.

Radost ze skvělého výsledku

Dort chutná opravdu famózně, a přitom se skládá je z několika základních ingrediencí. Rozhodně s ním neuděláte ostudu při žádné příležitosti a vaše rodina i přátelé budou obdivovat vaše kuchařské umění.

Jedinou nevýhodou je, že dort je poměrně kaloricky náročný. Je v něm hodně másla a kondenzované mléko také nepatří ke nejzdravějším potravinám. Když už ale jednou „hřešíte“, tak ať to aspoň stojí za to. A tento dort můžete jít večer vyběhat.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Jak si zpříjemnit horké letní dny? Třeba skvělým dezertem k…

Nejrůznější dorty a dezerty jsou slabostí mnoha z nás, nejen odpolední káva chutná s dezertem mnohem lépe než bez něj. Zároveň je…
RECEPTY

Jakmile vyzkoušíte toto skvělé domácí pečivo, nebudete mít potřebu chodit…

Pokud žijete ve městě, pak zřejmě něco takového, jako je otvírací doba neřešíte. V neděli večer se prostě seberete a jdete…
RECEPTY

Hledáte recept na rychlovku k obědu či večeři? Pamatujte, že…

Doba letních prázdnin není jen sezónou dovolených, ale i sezónou nových brambor. Zkuste tyto dvě skutečnosti spojit v jednu a využijte…
RECEPTY

Vyzkoušejte chuť kuřecích prsou kombinovaných s lahodnou slaninou. Vše zvládnete…

Proč bychom měli trávit hodiny u sporáku a následně další dlouhý čas úklidem kuchyně, když existují recepty, které jsou rychlé…
RECEPTY

Chcete si připravit chutný oběd a hrozíte se toho, kolik…

Jídla, která si připravíte za poměrně krátkou dobu a navíc za použití co nejmenšího množství nádobí, jsou velmi vyhledávaná. Komu…
RECEPTY

Tyhle kynuté knedlíky budou konečně chutnat tak, jak si přejete.…

Kynuté, bramborové, houskové, chlupaté, karlovarské, plněné, ovocné…o čem je řeč? Přeci o jedné klasice české kuchyně – o knedlících. Receptů…