Dlouho se mi nedařilo zhubnout na váhu, kterou jsem měla před lety. Pak mi kamarádka řekla, že chyba je v tom, co jím každé ráno na snídani!

Určitě se už i Vám stalo, že jste si připravili lahodné snídaně, ale už o pár hodin jste pociťovali hlad, nevolnost a neobvyklé křeče v břiše. I když Vám snídaně velmi chutnaly a byly vydatné, tyto stavy jste i tak cítili, měli byste se zamyslet nad tím, z jakých potravin vlastně byly Vaše snídaně složené.

raňajky 1[hana-code-insert name=’google‘ /]Dnešní doba je velmi uspěchaná a často se stane, že se nestíháme ani nasnídat, což je velká chyba. Snídaně jsou hlavním a nejdůležitějším jídlem dne, proto byste měli dbát na to, jaké potraviny si k přípravě snídaně zvolíte.

Které potraviny k snídani určitě nejíst?

raňajky 2# Granola se stala v poslední době velmi populárním pokrmem zejména proto, že si ji doma rychle připravíte a taky rychle sníte. Měli byste ale vědět, že právě Granola obsahuje velmi mnoho kalorií a cukrů, například: 100 g müsli obsahuje až 400 kalorií. Určitě nad tímto pokrmem neuvažujte jako o jídle na snídani, ale spíše ho zakomponujte mezi hlavní jídla jako svačinu.

Čtěte také: Jiří Krampol, český Belmondo, hospitalizován na JIPce z důvodu zhoršení zdravotního stavu

raňajky 3# Nízkotučné mléčné výrobky a tvaroh jsou součástí snídaně velkého množství lidí i přesto, že na tělo působí škodlivě. Produkty, které obsahují nízký podíl tuku, pomáhají tuk ukládat a brání jeho spalování. Mají negativní vliv zejména na funkci metabolismu, což je doprovázeno pomalejším trávením.

raňajky 4# Rychlá ovesná kaše, kterou si koupíte v obchodě, je sice velmi jednoduchá na přípravu, ale nadělá Vám v žaludku více škody než užitku. Měli byste myslet na to, že ingredience, ze kterých je tato kaše připravena, jsou vystaveny silnému tepelnému zpracování.

Tím se z jídla ztratí všechny blahodárné vlastnosti, vláknina ale také téměř všechny vitamíny. Připravte si raději ovesnou kaši na svačinu nebo jako lehkou večeři.

raňajky 5[hana-code-insert name=’Dole‘ /]# Párky jsou pro mnoho lidí skvělým pokrmem, který je rychlý a jednoduchý na přípravu, ale co přesně se v párcích nachází? Výrobci této pochutiny často nahrazují maso chrupavkami, šlachami, tuky, ale i kostní moučkou. Kromě těchto nepříliš lahodných přísad se v párcích nachází i velké množství soli. Pokud kupujete párky a salámy, které jsou levnější, buďte připraveni na fakt, že obsahují různé barviva, ochucovadla, aromata, ale i konzervační látky. Tento druh jídla tedy na snídani určitě nejdzte. Pokud jste milovníkem masa, dejte si raději uvařené maso z polévky.

raňajky 6# Müsli tyčinky jsou sice skvělou alternativou jak rychle zahnat hlad, ale to jen proto, že obsahují velké množství cukru a nasycených tuků. Tento pokrm byste určitě neměli konzumovat k snídani. Sladké pokrmy na lačný žaludek totiž zvyšují hladinu cukru v krvi, což má nepříznivý vliv na grastrointestinálny trakt.

Tipy na závěr: Pokud máte rádi sladké pokrmy, nejezte je na snídani. Dopřejte si je raději po hlavním jídle, když už máte žaludek zahlcený a nevyvoláte mu šok z množství cukru a tuku. Při přípravě ovesné kaše si ji oslaďte raději medem jako cukrem, je mnohem zdravější a lépe se v těle rozkládá.

„Jsme to, co jíme“ je věta, která v sobě ukrývá více pravdy než si myslíme. Pokud máte zažívací problémy nebo se chcete zaměřit na zdravou stravu, určitě zvažte to, jaké pokrmy konzumujete na snídani.