„Lidé, kteří jedí přiměřené množství čokolády denně, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedl vedoucí výzkumný pracovník Dr. Phyo Myint a dodal, že „čokoláda, pokud je konzumována v mírném množství, nemá žádné nepříznivé účinky na lidské zdraví“.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Do výzkumu se zapojilo 25 000 lidí. Vědci zkoumali jejich návyky celých 12 let. Během tohoto období trpělo 14 % účastníků srdečními onemocněními a část z nich měla srdeční infarkt.
Výsledky analýzy ukázaly, že lidé, kteří konzumují 100 g čokolády denně, mají až o 14 % nižší riziko vzniku srdečních chorob a až o 23 % nižší riziko srdečního záchvatu. Riziko úmrtí na srdeční onemocnění, infarkt, nebo mrtvici bylo sníženo až o 45 %.
Čokoláda obsahuje vysoké množství flavonoidů – sloučenin, u kterých bylo prokázáno, že mají protizánětlivé vlastnosti. Ale čokoláda také obsahuje další přísady, které jsou dobré pro naše zdraví, jako je mléko a ořechy. Obsahuje také určitý druh mastných kyselin, které pomáhahí zlepšit celkové zdraví srdce.
Když vědci studovali životní zvyklosti účastníků, uvědomili si, že účastníci, kteří konzumovali denně mírné množství čokolády a byli fyzicky aktivní, měli nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu a obezity.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Vědci také zdůraznili, že se není dobré spoléhat pouze na konzumaci čokolády, pokud jde o snížení rizika onemocnění srdce. Čokoláda by měla být pouze součástí vyvážené stravy a vždy by měla být konzumována s mírou!
Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!