V dnešní době, kdy je chemie všude kolem nás se hodí znát pár triků. Podívejte se na 3 jednoduché způsoby, jak poznáte organické potraviny od těch geneticky modifikovaných!

Vědci neustále debatují o vlivu geneticky modifikovaných potravin na zdraví. USA, Kanada a Čína pěstují modifikovanou kukuřici, sóju a brambory, zatímco Rakousko, Řecko a Maďarsko se prohlásili za země bez GM potravin.

Škoda GM produktů není prokázána, ale pokud je pro Vás důležité, aby Vaše jídlo bylo zcela organické, poradíme Vám, jak se vyhnout GM potravinám.

[hana-code-insert name=’google‘ /]GMO znamená geneticky modifikované organismy (rostliny, zvířata, mikroorganismy) s transplantovanými geny z jiných organismů.

Čtěte také: Máme pro Vás originální nápady jak servírovat ovoce, aby nevypadalo nudně a Vaši přátelé se mohli s radostí zakousnout.

GM potraviny jsou odolné vůči škůdcům, herbicidům, houbám a virům. Chutnají lépe a rostou rychleji než organické produkty.
Zatím neexistuje žádný vědecký důkaz, že modifikované produkty jsou pro člověka škodlivé. Řada mezinárodních výzkumných institucí a vědeckých organizací to dokazuje.

GM produkty mohou způsobit alergickou reakci. Například pokud jste alergičtí na lískové ořechy a sníte produkt s geny lískového oříšku, může to způsobit alergickou reakci. Proto byste měli pečlivě číst informace o složení na štítcích produktů.

Přečtěte si štítek

Organické produkty jsou označeny zvláštním způsobem. Podívejte se na štítky „100% organické“, „organické“ nebo „vyrobené s ekologickými přísadami“. Zaručují, že výrobek neobsahuje GM komponenty.

Věnujte pozornost nápisům „bez GMO“, „bez GMO“ nebo „vyrobené bez geneticky modifikovaných složek“. Tyto produkty mohou obsahovat GMO, ale ne více než 0,9 %.

Ovoce a zelenina jsou zpravidla označeny kódem PLU o 5 číslech na štítku. Kód GM produktů začíná číslem 8.

Věnujte pozornost tomu, jak produkt vypadá!

Geneticky modifikované potraviny vypadají perfektně. Mají správný tvar, stejnou velikost a dlouhou životnost, protože nové geny jim umožňují odolat negativním vnějším vlivům. Například gen Bacillus thuringiensis přidaný do GM rostlin produkuje toxin, který jedům škodí.

Pokud zelenina vypadá, že byla dotknuta hmyzem, je pravděpodobně organická.

Pokud je pro Vás důležité, abyste se vyhýbali geneticky modifikovaným potravinám, nezapomeňte na tento seznam!

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]78 % sójových bobů, 33 % kukuřice, 64 % bavlny a 24 % řepky na světě je transgenní.

Jsou přidávány do takových potravin, jako jsou:

  • klobásy,
  • mléčné výrobky a sýrové výrobky,
  • polotovary a směsi mouky,
  • cereální snídaně a instantní kaše,
  • chleba a cukrovinky,
  • sladké nápoje,
  • bavlníkové a arašídové máslo,
  • majonéza,
  • čokoládový sirup.