Do bramborového salátu připravte letos domácí majonézu podle tohoto receptu, nebudete litovat! Každý vám bude říkat, že máte ten nejlepší salát ze všech!

Majonéza se používá jako salátový dresink a v kombinaci s mořskými plody, drůbeží, vejci nebo zeleninou k přípravě studených předkrmů nebo hlavních jídel. Dnes vám ukážeme recept a ingredience, které budete potřebovat k přípravě chutné majonézy, kterou si budete moci vytvořit v pohodlí vašeho domova. Dobrou zprávou je, že všechny tyto ingredience máte určitě doma.

Majonéza je základ

Z nějakého důvodu nerozumím tomu, proč někteří lidé nemají rádi majonézu. Pro mě je to ovšem základní ingredience pro přípravu skvělého sendviče nebo salátu. Je samozřejmě, že majonéza nemusí být úplně zdravá, zvláště pokud ji koupíme v supermarketu. Dnes jsem se rozhodli, prozradit vám recept na domácí majonézu bez všech škodlivých a zbytečných přísad, které supermarketové majonézy obsahují.

Všeho s mírou

Na začátek je potřeba objasnit problém s olejem. Je to stále tuk, takže by se s ním mělo zacházet s mírou. Samotná majonéza je velmi kalorická, nicméně ne vždy tomu tak musí být. Zde je tedy recept na lahodnou domácí majonézu, kterou si vyrobíte velmi snadno. Budete potřebovat: dva žloutky, lžička dijonské hořčice, tři lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy, 25 ml olivového nebo slunečnicového oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti.

Čtěte také: Vložila jsem kostky ledu do květináče dle metody známé květinářky: neuvěřitelné, co se stalo za týden!

Mixujte, mixujte

Žloutky oddělte od vaječných bílků a smíchejte je s hořčicí a citronovou šťávou. S pomocí elektrického mixéru vše rozmixujte, dokud nevznikne homogenní hmota. Poté začněte postupně přidávat olivový olej, dokud nebude směs krásně žlutá. Nakonec přidejte zbytek citronové šťávy, podle chuti sůl a černý pepř. Máte hotovo, tak snadné to je.

Nyní můžete domácí majonézu vyzkoušet s čímkoliv jen budete chtít. Uvidíte, že vám zachutná a budete si ji dělat pravidelně. Vyzkoušejte hromadu dalších rad a triků na přípravu domácí majonézy. Skvěle doladí a dochutí vaše pokrmy a vy se stanete mistry kuchaři.